fbpx

, Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

search icon search icon

«Το δημοψήφισμα δεν είναι… μπαμπούλας και απειλή!»

Koronakis copy
«Προκλητική» χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να μην μεταφέρουν οι δήμαρχοι τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στην karfitsa ο Τάσος Κορωνάκης εκφράζει την πεποίθηση πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές μας θα πρέπει γίνει βάσει της λαϊκής εντολής, διαφορετικά θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο λαός. Υπογραμμίζει επίσης πως οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς και πως δεν τίθενται σε κίνδυνο οι μισθοί και οι συντάξεις, μιλά για τη… συγκατοίκηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αναφέρεται στις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Αποκλείετε τις εκλογές σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν βρει τη χρυσή τομή με τους εταίρους μας; Πρόσφατα δηλώσατε ότι εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί είναι εκτός της εντολής που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα ερωτηθεί ο λαός. Με δημοψήφισμα; Και αν ναι ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα αυτού;
Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα από την πρώτη στιγμή για να υπάρξει κοινά επωφελής συμφωνία με τους εταίρους μας. Μια συμφωνία εντός τους ευρωπαϊκού πλαισίου σεβόμενη τη λαϊκή εντολή, που είναι συγκεκριμένη και ζητά λύση μέσα στην Ευρώπη χωρίς άλλη σκληρή λιτότητα. Και αυτή την στιγμή οι κυβερνητικοί χειρισμοί γίνονται εντός του συγκεκριμένου πλαισίου. Αν το ερώτημα που θα τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι κρίσιμο και εκφεύγει της εντολής που έχουμε λάβει, τότε θα πρέπει να απαντηθεί από τον ίδιο το λαό. Δεν επικαλούμαστε το δημοψήφισμα ως μπαμπούλα, δεν το επισείουμε ως απειλή. Δεν είναι απειλή η δημοκρατία.
Ποιες «κόκκινες γραμμές» βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση;
Υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και συνεννόηση του κόμματος με την κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο σε συνεχή συνεδρίαση. Οι «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινές με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που υπαγορεύονται από τις ανάγκες και τις «κόκκινες γραμμές» του λαού, όπως τις δήλωσε και με την ψήφο του στις 25 Γενάρη.
Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομακρυνθεί από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, το γνωστό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και κατά πόσο;
Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχουν ως ορίζοντα την τετραετία. Για πρώτη φορά όμως αυτό εσκεμμένα φαίνεται να το ξεχνούν πολλοί κι επιμένουν, πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει το πρόγραμμά της συνολικά στις πρώτες 100 μέρες. Έχουν γίνει νόμοι μια σειρά πρωτοβουλιών και βρίσκονται στη νομοθετική επεξεργασία πολλά άλλα. Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν η κυβέρνηση δεν βρει χρήματα για μισθούς και συντάξεις, οι καταθέσεις των Ελλήνων κινδυνεύουν;
Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους μισθούς και τις συντάξεις έναντι των υποχρεώσεων της χώρας στους δανειστές. Και έχουν εξασφαλιστεί για τους επόμενους μήνες. Επίσης δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Ελλήνων, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ισχυρό και με την απαραίτητη ρευστότητα. Η κυβέρνηση εγγυάται και μισθούς – συντάξεις και τις καταθέσεις.
Πρόσφατα η Κεντρική Ένωση Δήμων στο συνέδριό της, τις εργασίες του οποίου χαιρετίσατε κι εσείς, αποφάσισε να μην μεταφερθούν τα αποθεματικά των δήμων στην τράπεζα της ελλάδος. Να περιμένουμε διώξεις αυτοδιοικητικών, επειδή παρανομούν με αυτή την απόφαση;
Κατά την ομιλία μου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ επεσήμανα, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς δεν το κατάφερε. Επέλεξε να συνταχθεί μ’ ένα εσωτερικό μέτωπο που λυσσαλέα αντιμάχεται την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτό το συνέδριο έκαναν σημαία την αυτοτέλεια του θεσμού με τις αποφάσεις τους όμως απέδειξαν, ότι  δεν επιθυμούν την αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, αλλά την εμπλέκουν σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μικροκομματικά συμφέροντα. Η απόφασή τους είναι προκλητική. Βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Θα απολογηθούν γι’ αυτό στις τοπικές τους κοινωνίες. Ο κ. Πατούλης συντάσσεται με τη ΝΔ και για το εσωκομματικό τους παιχνίδι. Η απόφασή τους είναι διπλά προκλητική, γιατί γνωρίζουμε όλοι ποια ήταν οι στάσεις τους πέντε χρόνια τώρα και για τα μνημόνια και για τις περικοπές στους πόρους και για τις απολύσεις εργαζόμενων.
­Αλήθεια στην πράξη, πόσο δύσκολο είναι να συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα που ιδεολογικά τουλάχιστον βρίσκεται στην αντίπερα όχθη; Για την Κουμουνδούρου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα ακροδεξιό κόμμα;
Η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξελίσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας χωρίς προβλήματα. Έχουν στηρίξει και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που βρίσκονται έξω από τον ιδεολογικό τους πυρήνα. Εμείς αυτό το σεβόμαστε Μακριά από εμένα όμως αυτού του τύπου οι χαρακτηρισμοί, που δεν αποδεικνύονται στην πράξη. Αντίθετα υπάρχουν πολλοί που τους αρέσει να κρύβονται πίσω από μια προοδευτική ταμπέλα, του σύγχρονου – ευρωπαϊκού – φιλελεύθερου κόμματος και κάνουν τα πάντα ταυτιζόμενοι με τους πιο ακραίους κύκλους στην Ευρώπη κι ένα παλιό και διεφθαρμένο σύστημα στη χώρα.
Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταργήθηκαν αλλά… ζουν και βασιλεύουν! Θεωρείτε πως η αντιπολίτευση που ασκείται στην κυβέρνηση από τους δικούς σας βουλευτές είναι σκληρή; Μπορεί η κυβέρνηση να… πέσει από τις αντιδράσεις των μελών της ΚΟ της;
Στο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν τάσεις ως ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα κι όχι συνιστώσες. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική επί του θέματος, ούτε ξαφνιάζει την κοινωνία η εσωκομματική μας διάρθρωση. Η κυβέρνηση  συγκροτήθηκε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέχτηκε όχι στη βάση των προσωπικών απόψεων του καθενός, αλλά στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Με αυτή την κοινή συναίσθηση λειτουργούμε και προχωράμε. Στις τάξεις μας επικρατεί η σύνεση και η νηφαλιότητα, έχουμε όλοι συναίσθηση της κατάστασης και με βάση αυτή προχωράμε. Προφανώς για εμάς η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει η ιδεολογική μας ψυχή, ο αγώνας που καταβάλει η κυβέρνηση ξεπερνά τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ αφορά έναν ολόκληρο λαό. Πραγματοποιείται μια αναλυτική και ειλικρινής συζήτηση στο εσωτερικό μας για το πώς βαδίζουμε και κυρίως προχωράμε με ενότητα. Δεν τίθεται θέματα συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της βιωσιμότητας της κυβέρνησης από την εσωτερική μας συζήτηση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.