18:53, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

«Το καλό κρασί δεν είναι απαραίτητα και το ακριβό»

foto1
Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου
Κάθε Κυριακή παρουσιάζει στην TV Makedonia την εκπομπή «Γεύσεις και Οίνος», μία εκπομπή μαγειρικής που δεν μοιάζει με τις άλλες του είδους που έχουμε δει ως τώρα στην ελληνική τηλεόραση. Ο λόγος για τον Βασίλη Γαλανό, γνωστό δημοσιογράφο οίνου της Θεσσαλονίκης και wine blogger, ο οποίος μέσα από την εκπομπή του προτείνει ιδέες για το μενού ενός τραπεζιού, σε συνδυασμό με κρασί, σημαντικό στοιχείο, όπως λέει στην «Κ» ενός πετυχημένου γεύματος και διευκρινίζει ότι τελικά το καλό, και όχι απαραίτητα το ακριβό, κρασί δεν είναι… πολυτέλεια.
«Γεύσεις και Οίνος» ονομάζεται η εκπομπή που παρουσιάζετε στην TV Mακεδονία. Πως προέκυψε η ιδέα και η παρουσίαση της εκπομπής;
Η αρχική ιδέα μιας εκπομπής που θα ασχολείται με το συνδυασμό κρασιού και φαγητού, γεννήθηκε πριν από αρκετά χρόνια. Κατά την διάρκεια εκδηλώσεων food & wine matching που διοργάνωνα, πολλοί από τους καλεσμένους με ρωτούσαν γιατί δεν κάνω κάτι ανάλογο στην τηλεόραση όπου να εξηγώ πολλά από αυτά που συζητούσαμε σε αυτές τις εκδηλώσεις. Η πρόταση είχε κατατεθεί στην ΕΡΤ πολλά χρόνια πριν, αλλά παρέμεινε –όπως και πολλές άλλες- στα συρτάρια του ιδρύματος.
Τι είναι αυτό που κάνει την εκπομπή σας διαφορετική;
Η διαφορά της εκπομπής αυτής είναι ότι προτείνει ιδέες για το μενού ενός τραπεζιού, σε συνδυασμό με κρασί, σημαντικό στοιχείο ενός πετυχημένου γεύματος.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις της εκπομπής;
Μια ειδική εκπομπή, όπως είναι το Γεύσεις και Οίνος, όσο εύκολη και διασκεδαστική και αν φαίνεται, απαιτεί πολλή δουλειά, εμπεριστατωμένη έρευνα και γνώση του αντικειμένου, ειδάλλως μετατρέπεται σε πηγή παραπληροφόρησης με τις γνωστές συνέπειες…
Τελικά, για να πίνουμε κρασί πρέπει να γνωρίζουμε τους… κανόνες του;
Για το τι εννοούμε κανόνες θέλει μεγάλη συζήτηση. Για να πιεις ένα κρασί δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από το να σου αρέσει.
Το καλό κρασί είναι μόνο το ακριβό κρασί; Ή η επιλογή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση;
Πολλές φορές μου κάνουν την ερώτηση ποιο είναι το καλύτερο κρασί. Το καλύτερο κρασί για τον καθένα είναι θέμα προσωπικού γούστου. Έτσι, λοιπόν, το καλό κρασί δεν είναι απαραίτητα και το ακριβό. Υπάρχουν πανάκριβα Bordeaux και απλησίαστες Βουργουνδίες που δε νομίζω ότι θα άρεσαν στον καθένα. Από την άλλη υπάρχουν υπέροχα Ξινόμαυρα, Αγιωργίτικα, Σαντορίνες κλπ που μπορείς να τα απολαύσεις χωρίς να σπαταλήσεις μια περιουσία. Λόγω του εκδημοκρατισμού των καταναλωτών δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη της καθοδήγησης από τους sommeliers, εκτός από ιδιαίτερες περιστάσεις.
Είστε συγγενής με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και οινοπαραγωγό Γιάννη Μπουτάρη. Τον συμβουλεύεστε για θέματα κρασιού;
Ο κυρ-Γιάννης είναι ένας πολύ ανοιχτόμυαλος άνθρωπος. Μας στήριξε στην προσπάθεια που κάναμε για το πρώτο πειρατικό μουσικό ραδιόφωνο που λειτουργούσε 24ωρο, το 1985. Όταν πλέον, στις μέρες μας τον ρωτάω για θέματα αμπελιού και κρασιού μου απαντάει με μεγάλη ευχαρίστηση.
Είστε ένας από τους ανθρώπους που «στήσατε» τον Antenna fm στη Θεσσαλονίκη. Ύστερα από χρόνια ο σταθμός… σίγησε. Ποιοι ήταν οι λόγοι; Πως νιώσατε;
Κάτι που δεν ανανεώνεται μοιραία μαραζώνει. Είναι σαν την σχέση ενός ζευγαριού που ξεκινάει με πάθος και ζωντάνια και μετά από χρόνια οδηγείται στον εκφυλισμό και μοιραία στον χωρισμό. Από τους κυριότερους λόγους είναι η έλλειψη επικοινωνίας.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ πάντα έβλεπαν κοντόφθαλμα αυτό που όλοι ονομάζουμε  ραδιόφωνο και τηλεόραση γεγονός που οδήγησε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο, και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η άποψή σας;
Μεγάλη κουβέντα. Όπως σε όλες τις δουλειές που γνωρίζουν άνθηση και υπόσχονται κέρδη και άλλα προνόμια παρεισφρέουν κοράκια και λαμόγια. Έτσι, συνέβη και στα ΜΜΕ. Βεβαίως, υπήρξαν -και υπάρχουν- και σοβαροί επιχειρηματίες αλλά πλέον σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν επηρεάστηκαν από τις επιταγές της Τρόικας ή λανθασμένα μοντέλα διοίκησης.
Ξεκινώντας την πορεία σας στο χώρο των ΜΜΕ από ραδιοπειρατής ακόμα, ποια ήταν τα όνειρά σας;
Σίγουρα δεν φανταζόμουν ότι κάποια στιγμή θα ασχολούμουνα με το wine industry… (γέλιο)
Έχετε πραγματοποιήσει όλα όσα θα θέλατε;
Στη ζωή βάζουμε συνέχεια καινούριους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Αλλιώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αν εννοείτε την πραγματοποίηση των στόχων μέχρι σήμερα, μου φαίνεται πως ναι.
Με ποιους θα ξανασυνεργαζόσασταν;
Η ομάδα που φτιάξαμε το πρώτο πειρατικό ραδιόφωνο που λειτουργούσε 24ωρο (το 1985), ήταν αχτύπητη!!!
Υπάρχει κάτι που να λείπει από τη ζωή σας;
Κάποιες στιγμές μου λείπουν εκείνες οι νυχτερινές εκπομπές και η ειλικρινής επικοινωνία που είχα με τους ακροατές.
Υπάρχουν περιπτώσεις που έχετε βοηθήσει ανθρώπους και το έχετε μετανιώσει;
Είμαι της άποψης «κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό».