, Τετάρτη
29 Νοεμβρίου 2023

Βασίλης Ψάλτης: Η ήρεμη δύναμη στον τραπεζικό τομέα

Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες. Η αρχή θα γίνει με τη Eurobank, ενώ για την Alpha Bank, όπου το ΤΧΣ κατέχει το 9%, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν η πώληση του ποσοστού θα γίνει άμεσα ή θα πάει το 2024.

Της Αμαλία Κάτζου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το συγκεκριμένο θέμα, αν και στη γενική συνέλευση του ομίλου είχε αναφερθεί εκτενώς στο νέο στρατηγικό πλάνο της Τράπεζας, σχολιάζοντας ότι έτυχε θερμής υποδοχής από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. «Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε ανά τον κόσμο, σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά», είχε υπογραμμίσει ο CEO του ομίλου.

Το νέο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank για το 2023-2025 και οι στόχοι του, η ηγετική θέση της τράπεζας στην επιχειρηματική τραπεζική, οι ενισχυμένοι δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας, η επανεκκίνηση της μερισματικής πολιτικής από τα κέρδη του 2023 και η πρόθεση της διοίκησης για περαιτέρω ανταμοιβή των μετόχων αποτέλεσαν τους κύριους πυλώνες της ομιλίας του κ. Ψάλτη στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Ιουλίου.

Πολύπειρος τραπεζίτης

Ο Βασίλης Ψάλτης, πολύπειρος τραπεζίτης με πάνω 24 χρόνια πορείας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, χαρακτηρίζεται ήρεμη δύναμη. Με την εμπειρία του σε υψηλές θέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στην Alpha Bank τον Ιανουάριο του 2019 σήμαινε την έναρξη ενός νέου κύκλου ζωής για την τράπεζα. Μέχρι τότε ήταν Chief Financial Officer και γενικός διευθυντής της Alpha Bank. Πριν από την Alpha Bank εργάστηκε ως αναπληρωτής (εκτελών χρέη) CFO στην Εμπορική Τράπεζα και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών συνέβαλε σημαντικά στην άντληση κεφαλαίων και στη διεύρυνση της μετοχικής βάσεως της Alpha Bank με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών, καθώς και στην υλοποίηση σημαντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο της αναδιαρθρώσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενισχύοντας τη θέση της τράπεζας.

Γεννημένος το 1968, ο Βασίλης Ψάλτης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις προκλήσεις που προκύπτουν στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ενώ παράλληλα οδήγησε την τράπεζα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ενεργό στήριξη στην ελληνική οικονομία.

Είναι από τους τραπεζίτες που αφοσιώνονται απολύτως στους στόχους του, τους οποίους, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν, καταφέρνει με μεθοδικότητα, αμεσότητα, σχεδιασμό και ψυχραιμία να υλοποιήσει. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του είναι ελάχιστες και αυτές λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο συνεδρίων και ομιλιών. Ο επαγγελματισμός και η ικανότητά του έτυχαν επιβράβευσης τον Ιούνιο του 2018 από δημοσκόπηση της εταιρείας Extel, όταν και ψηφίστηκε ο 1ος καλύτερος CFO στην Ελλάδα και 7ος πανευρωπαϊκά σε σύνολο 92 CFO ευρωπαϊκών τραπεζών.