, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Δραγώγιας "Η ΕΣΗΕΜ-Θ όφειλε να είναι πιο δυναμική…"

D. DRAGOGIAS 1
Η ΕΡΤ, επικοινωνιακά, προσφερόταν να παίξει το ρόλο της «Ιφιγένειας» διότι κατά την άποψη της κυβέρνησης ουδείς θα την «έκλαιγε» λέει στην K o δημοσιογράφος, Δημήτρης Δραγώγιας σχολιάζοντας το «λουκέτο» της 11ης Ιουνίου στην Ελληνική Ραδιοτηλεόραση. Ο γνωστός αθλητικός συντάκτης και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ μιλά ακόμα για τα λάθη που έκαναν οι συνδικαλιστές στην υπόθεση της ΕΡΤ, για όσους… εκμεταλλεύτηκαν το «μαύρο» και απαντά σε αυτούς που τον επικρίνουν για το γεγονός ότι, αν και συνδικαλιστής, έκανε αίτηση και εργάζεται στη ΔΤ.
Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου
Όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ πως νιώσατε;
Οργή, διότι ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Επικρατείας με διαβεβαίωνε την παραμονή του κλεισίματος ότι δεν επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο.
Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν στοιχεία για υπεράριθμο προσωπικό, για «χρυσές» αμοιβές και «χρυσές» εκπομπές. Τελικά, η ΕΡΤ ήταν αμαρτωλή;
Δημοσιοποιήθηκαν συνειδητά «χρυσές» αμοιβές δημοσιογράφων παρελθόντων ετών τις οποίες οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί φορείς είχαν καταγγείλει. Η σπέκουλα λειτούργησε έτσι ώστε να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια μειώθηκε δραματικά το προσωπικό και οι αμοιβές του.
Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές όφειλαν να προστατέψουν την ΕΡΤ από την κακοδιαχείριση;
Η ΕΡΤ έκλεισε για δυο λόγους. Ο πρώτος ήταν η οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστών (κυρίως της ΠΟΣΠΕΡΤ) και κυβέρνησης. Το δεύτερο ήταν ότι υπήρχε η πίεση από την τρόικα για την απόλυση 2.000-2.500 ανθρώπων. Επικοινωνιακά, η ΕΡΤ προσφερόταν να παίξει το ρόλο της «Ιφιγένειας» διότι κατά την άποψη της κυβέρνησης ουδείς θα την «έκλαιγε». Το λάθος των συνδικαλιστών ήταν ότι ενώ καταλαβαίναμε πως συναντούσαμε τοίχο σε λογικά αιτήματα όπως η μη καταβολή δεδουλευμένων εντούτοις επιμέναμε σε τυφλές απεργίες τη στιγμή που η κυβέρνηση έδειχνε να μην ενδιαφέρεται.
Κάποιοι συνάδελφοί σας σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι κάνατε αίτηση και γίνατε δεκτός στη ΔΤ αν και είστε αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. Τι απαντάτε;
Είχα εκφράσει τη διαφωνία μου με τη διαχείριση της επόμενης ημέρας. Μετά από τον πρώτο μήνα, έπρεπε να δώσουμε τη μάχη για να διατηρηθεί το κανάλι της Θεσσαλονίκης στα πρότυπα της ΕΡΤ 3 και την άποψη αυτή συμμερίστηκε ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων της το οποίο επίσης, έκανε αίτηση. Η παραμονή μας στο κτίριο της Λεωφόρου Στρατού ήταν το καλύτερο άλλοθι για τον Υπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έτσι ώστε να  κερδίζει χρόνο για να μην προχωρήσει στην πρόσληψη των ανθρώπων που είχαν ανακοινωθεί για το μεταβατικό στάδιο.
Θεωρείτε ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το «μαύρο» για δικό τους όφελος;
Το «μαύρο» έδωσε μια θαυμάσια αφορμή για να «εκκολαφθούν» οι νέοι «ήρωες» που αναζητούσαν πάντοτε τα κόμματα ενόψει εκλογών για να τους επιστρατεύσουν εξαργυρώνοντας τις υπηρεσίες που εκουσίως ή ακουσίως προσέφεραν με τον «ακτιβισμό» τους. Εγώ πάλι δεν το βρίσκω αρνητικό, υπό τον όρο να αποτινάξουν από πάνω τους το μανδύα του επαναστάτη.
Ενώ ο Παντελής Καψής μιλούσε για 1.200, τουλάχιστον, προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ και για αυτόνομο κανάλι στη Θεσσαλονίκη η προκήρυξη για τη ΝΕΡΙΤ μετέτρεψε τη δημόσια τηλεόραση Θεσσαλονίκης σε… ανταποκριτικό γραφείο. Περιμένατε αυτή την κατάληξη; Η ΕΣΗΕΜΘ σε αυτή την περίπτωση έδειξε αργά αντανακλαστικά;
Σε όλες τις συναντήσεις που είχα παρουσία μελών του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ αλλά και εργασιακών εκπροσώπων η μόνιμη επωδός του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ήταν ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα ενός τηλεοπτικού καναλιού σύμφωνα με το σχέδιο που είχε εκπονήσει αλλά δεν πρόλαβε να εφαρμόσει ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο υπουργός Επικρατείας σε συνάντηση που είχαμε μαζί του στις 19 Ιουλίου 2013 διαβεβαίωνε ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει τουλάχιστο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και ακόμη περισσοτέρων! Η ΕΣΗΕΜΘ, παρά τις ισχυρότατες αντιδράσεις και επικρίσεις που δέχτηκε, ενήργησε όπως θα έπρεπε εκείνη την εποχή, όφειλε να είναι όμως πιο δυναμική αποφεύγοντας να ισορροπεί σε δυο βάρκες και να ζητούσε τότε κι όχι τώρα τη συνδρομή των φορέων της πόλης.
Περιμένετε ότι θα αλλάξει κάτι με την υπογραφή ψηφίσματος από φορείς της πόλης για τη αναγκαιότητα λειτουργίας δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη το οποίο εστάλη στην κυβέρνηση;
Έχω μια ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο εάν ο Πρωθυπουργός αποδεχτεί το αίτημα και συναντηθεί με την αντιπροσωπεία φορέων και την ΕΣΗΕΜΘ. Φοβάμαι όμως, ότι η επικαιρότητα και οι σεισμοί στο Ιόνιο μας προσπερνούν.
Εσείς ποια δημόσια ραδιοτηλεόραση θέλετε;
Αυτή που θα μπορώ να παρακολουθώ χωρίς να εκνευρίζομαι και να υποτιμάται η νοημοσύνη μου. Η ΕΡΤ 3 απολάμβανε καθολικής αποδοχής, αποτελούσε υπόδειγμα σχέσης κόστους κι οφέλους και με όλες τις γκρίνιες και τις παραλείψεις, συνολικά ήταν ένα κανάλι που σεβόταν τον τηλεθεατή.
Πως ξεκινήσατε τη δημοσιογραφία και το αθλητικό ρεπορτάζ;
Ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και έτυχε να περάσω την εφηβεία μου με την έκρηξη του ελληνικού μπάσκετ στη δεκαετία του ’80. Παράτησα την ιατρική στο τρίτο έτος, όταν διαπίστωσα ότι το χόμπι μου με την αθλητική δημοσιογραφία δε μου άφηνε περιθώριο να ασχοληθώ με τα… πτώματα. Δε μετάνιωσα που εγκατέλειψα την ιατρική, μετάνιωσα που δεν συνέχισα τότε τις σπουδές μου σε άλλο κλάδο (η σχολή ΜΜΕ του ΑΠΘ δεν υπήρχε ακόμη) κι αναγκάστηκα να ολοκληρώσω τώρα σε… προχωρημένη ηλικία τις σπουδές μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
«Λουκέτα» σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικοί σταθμοί που υπολειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;
Το ξεφούσκωμα των ΜΜΕ ελέω κρίσης και κατά συνέπεια η κατάρρευση της διαφήμισης. Το διαδίκτυο που εφοδίασε τον πολίτη με εύκολη πρόσβαση στην είδηση χωρίς να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η μονολιθικότητα των συνδικαλιστικών φορέων που αρνούνταν να αποδεχτούν τη νέα τάξη πραγμάτων. Ευθύνονται κυρίως στο θέμα της κατάρρευσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Πρόσφατα ο Γ. Μπουτάρης είπε ότι οι Θεσσαλονικείς είναι κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες με την πόλη τους. Πως το σχολιάζετε;
Για τον Γιάννη Μπουτάρη, οι «χωριάτες» Θεσσαλονικείς που ασκούν κριτική σ’ αυτόν είναι προφανώς κομπλεξικοί απέναντι στους Αθηναίους που τον αποθεώνουν. Πρόσφατα, μετά από τη… νιοστή αγιογραφία προς το Γιάννη Μπουτάρη γνωστού ενημερωτικού site με έδρα την Αθήνα σύμφωνα με την οποία τον ανακήρυττε ως τον καλύτερο δήμαρχο της Ελλάδας,  ρώτησα το συνάδελφο που το υπέγραφε αν ήξερε να μου πει ένα έργο του στην πόλη. Δεν ήξερε αλλά μου απάντησε «τον γουστάρω επειδή δεν μιλάει πολιτικά!». Είναι πολύ εύκολο για κάποιον που δε ζει στη Θεσσαλονίκη να… συγκινηθεί από το πρότυπο ενός δημάρχου, μπον βιβέρ, κιμπάρη, που δε διστάζει να δημοσιοποιεί τα πάθη του, να φορά σκουλαρίκι, να κάνει τατουάζ στα 70 του και να αποφεύγει την ξύλινη γλώσσα του πολιτικού. Ομολογώ ότι θα τον ήθελα … θείο μου και να βγαίναμε από την πολυκατοικία μου στο Ντεπώ: Θα αναθεμάτιζε κι εκείνος το… δήμαρχο βλέποντας το βουναλάκι σκουπιδιών στον απέναντι κάδο. Το ευτύχημα για εκείνον είναι ότι την ισχυρότερη αντιπολίτευση τη νιώθει στη … δική του παράταξη. Πάντως, σε ό,τι αφορά στην υποστήριξή του στο δίκαιο αίτημα της ύπαρξης καναλιού με έδρα τη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκε έστω με ραθυμία.
Με τόσα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τόσες απόψεις πολιτών, ποια η θέση του δημοσιογράφου σήμερα;
Τα social media είναι μια τραγωδία για την πραγματική ερευνητική δημοσιογραφία. Η ενημέρωση πέρασε άναρχα από τον επαγγελματία δημοσιογράφο στον καθημερινό πολίτη ο οποίος αισθάνεται ότι για τα δεινά του ο Τύπος είναι συνυπεύθυνος και ο δημοσιογράφος το ίδιο αντιπαθής όσο και ο πολιτικός.
Οι συνδικαλιστικοί μας φορείς δεν πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον και για την ηλεκτρονική δημοσιογραφία και για όσους εργάζονται στον τομέα αυτό; Γίνεται κάποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση;
Είναι δαιδαλώδες επειδή ακριβώς, σχετίζεται με το επίσης προβληματικό ασφαλιστικό μας σύστημα. Εάν αποφευχθεί ο σκόπελος της κατάργησης του αγγελιοσήμου που ζητείται επιτακτικά από τους διαφημιστές τότε έχω την ελπίδα ότι θα διευθετηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Υπάρχει πολιτική βούληση από τη στιγμή που και οι περισσότεροι – όχι όλοι – εκδότες άλλαξαν στάση και θέλουν ρύθμιση. Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και σ’ αυτό η ΠΟΕΣΥ είχε σημαντική συμβολή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.