Debate sτο δήμο Καλαμαριάς: Θ. Μπακογλίδης VS Γ. Δαρδαμανέλη - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Debate sτο δήμο Καλαμαριάς: Θ. Μπακογλίδης VS Γ. Δαρδαμανέλη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Θεοδοσης Μπακογλιδης, επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για την Καλαμαριά»

Πώς είδατε το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής;

Στις 26 Μαΐου οι πολίτες της Καλαμαριάς με την ψήφο τους ανέδειξαν την παράταξη «Συνεργασία για την Καλαμαριά» την οποία και εκπροσωπώ, πρώτη δύναμη, με μια σαφή διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων από τη δεύτερη παράταξη. Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί για εμάς εμπιστοσύνη και θετική αξιολόγηση του έργου και των δράσεων που πραγματοποιήσαμε στην τελευταία θητεία μας. Στεκόμαστε αυτοκριτικά και στους πολίτες που δεν μας επέλεξαν, αφουγκραζόμαστε την κριτική τους και τους υποσχόμαστε ότι θα διορθώσουμε τυχόν αστοχίες και ολιγωρίες των πράξεών μας. Είμαστε η υπεύθυνη δημοκρατική παράταξη, η οποία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον των πολιτών της Καλαμαριάς ολοκληρώνουμε έργα που ξεκινήσαμε και προτείνουμε ένα ρεαλιστικό και στοχευμένο πρόγραμμα με την εμπειρία και την εντιμότητα που διαθέτουμε για την ερχόμενη τετραετία.

Ποιος είναι ο στόχος σας ενόψει του Β΄ γύρου;

Να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Καλαμαριάς, ότι μακριά από κομματικές αγκυλώσεις υπηρετούμε την ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση με επιμονή, υπομονή και σταθερά βήματα που οδηγούν την πόλη μας στην κατάκτηση των προκλήσεων του μέλλοντος. Για μας πρωταρχικό ζήτημα αποτελεί ο πολιτικός πολιτισμός, ο διάλογος και η ιεράρχηση του συλλογικού καλού έναντι των προσωπικών φιλοδοξιών της καθεμίας και του καθενός από εμάς, που θα βρεθούμε σε θέσεις ευθύνης. Μένουμε και επιμένουμε ότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες επίλυσης των μεγάλων και καθημερινών ζητημάτων της Καλαμαριάς. Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη λύση τους και σε αυτό τον δρόμο με συναίνεση και ενότητα θα αγωνιστούμε, αγκαλιάζοντας όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις και με τον πολίτη σύμμαχό μας, για  να πετύχουμε η πόλη μας να παραμείνει εξωστρεφής, καινοτόμα και ανθρωποκεντρική.

Τι χρειάζεται η Καλαμαριά για την επόμενη τετραετία;

Σε μία αστική πόλη των 100.000 κατοίκων, όπως είναι η Καλαμαριά, η προτεραιότητα δίνεται στην καθημερινότητα του πολίτη. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται οι υποδομές, οι αστικές αναπλάσεις, η καθαριότητα, η βιώσιμη κινητικότητα, η φροντίδα για το περιβάλλον και προ πάντων η κοινωνική πολιτική που προασπίζει την συνοχή του κοινωνικού ιστού. Για  εμάς η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις γειτονιές της Καλαμαριάς γίνεται πράξη με τις ώριμες μελέτες που αποτυπώνουν τις παρεμβάσεις μας. Όλα τα έργα και οι δράσεις προχωρούν παράλληλα, γιατί η ζωή καθώς κυλά, γεννά κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, φροντίζουμε να δώσουμε ένταση στη γνώση και τον πολιτισμό, καθώς επίσης και να ενισχύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.

Ποιά είναι η προτεραιότητά σας σε περίπτωση εκλογής;

Προτεραιότητά μας παραμένει η διατήρηση της Καλαμαριάς ως προνομιακός τόπος κατοικίας.  Αυτό σημαίνει δημιουργία περιβάλλοντος υψηλών προδιαγραφών, κοινωνική πρόνοια και δράσεις στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Στον τομέα της ανάπτυξης ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ενοποιημένη ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, του οδικού άξονα Σοφούλη – Πλαστήρα και για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα σε αστικό μητροπολιτικό πάρκο. Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, θα συνεχίσουμε με στοχευμένα έργα υποδομής, όπως είναι  η εξασφάλιση και ανάπλαση των ελεύθερων χώρων, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος όμβριων υδάτων, τα έργα οδοποιίας και κατασκευής πεζοδρομίων, η δημιουργία πάρκων και παιδικών χαρών, η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων και  νέων αθλητικών χώρων, ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρο το δήμο, η ανασύσταση της δημοτικής συγκοινωνίας. Επιπλέον, μια αναπτυξιακή πνοή θα δώσει η εκμετάλλευση της ολοκλήρωσης και της λειτουργίας του Μετρό στην πόλη μας. Μέλημά μας η καθαρή πόλη.

Γιάννης Δαρδαμανέλης, επικεφαλής της παράταξης «Γενιά δημιουργίας»

Πώς είδατε το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής;

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών σηματοδοτεί την πορεία προς την ανανέωση και την επανεκκίνηση της Καλαμαριάς. Οι συνδημότες μας δήλωσαν ξεκάθαρα με την ψήφο τους ότι επιθυμούν την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου, η οποία κρατάει το τιμόνι περίπου σαράντα χρόνια. Η παράταξη του κ. Μπακογλίδη υπέστη σημαντικότατες απώλειες σε σχέση με το ποσοστό που είχε λάβει στον πρώτο γύρο των προηγούμενων εκλογών, πέφτοντας δώδεκα μονάδες περίπου και περιοριζόμενη στο 35%. Η δική μας παράταξη έλαβε ποσοστό 24%. Ένα ποσοστό που προμηνύει πιθανή ανατροπή στον δεύτερο γύρο. Με βάση την εικόνα των προηγούμενων εκλογών (όταν ο τότε φιναλίστ Μανόλης Λαμτζίδης είχε αυξήσει το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο περισσότερο από 15%), φαίνεται ότι οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν, μπορούν να οδηγήσουν στην επικράτηση της παράταξής μας και στην αλλαγή σελίδας στη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς.

Ποιος είναι ο στόχος σας ενόψει του Β’ γύρου;

Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε όλους τους πολίτες της Καλαμαριάς, ακόμη και αυτούς που δεν μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Ήδη έχουμε κάνει επαφές απευθύνοντας αιτήματα συμπόρευσης με άλλες δημοτικές παρατάξεις. Πρώτιστο μέλημα όλων μας είναι να απαλλαγεί η Καλαμαριά από την κουρασμένη και αναποτελεσματική διοίκηση Μπακογλίδη. Με τη φιλοσοφία μας αυτή συμπορεύονται και άλλες δημοτικές παρατάξεις οι οποίες συμφωνούν σε πολλά σημεία μαζί μας. Ζητώντας, λοιπόν, την ψήφο των συνδημοτών μας, τους υπόσχομαι ότι θα είμαι δήμαρχος όλων των Καλαμαριωτών και όχι των ημετέρων.  Με την ψήφο τους θα καταφέρουμε την μεγάλη ανατροπή και νίκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ώστε να πραγματώσουμε την επανεκκίνηση της πόλης μας.

Τι χρειάζεται η Καλαμαριά για την επόμενη τετραετία;

Η εποχή έχει αλλάξει. Η επανεκκίνηση στο δήμο μας είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στα τοπικά δρώμενα. Έχουν περάσει οι καιροί που η κεντρική διοίκηση χρηματοδοτούσε σε μεγάλο βαθμό την τοπική αυτοδιοίκηση. Πλέον η κεντρική χρηματοδότηση είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα μία σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση σε έναν δήμο να πρέπει να αναζητεί άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να καταφέρει να προσφέρει στους δημότες της. Η απερχόμενη διοίκηση στην Καλαμαριά έχει χάσει το τρένο της νέας εποχής και το μόνο που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια είναι να μεμψιμοιρεί για την απουσία χρηματοδότησης μη εκμεταλλευόμενη εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Εγώ προσωπικά και η παράταξή μου εγγυόμαστε τη διεκδίκηση κονδυλίων από την εκμετάλλευση και απορρόφηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο είναι το ζήτημα αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων για την ανάπτυξη της περιοχής μας και τη βελτίωση της ζωής των συνδημοτών μας. Θέλουμε να μην επαναληφθούν περιπτώσεις όπου χάθηκαν κονδύλια ή δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα. Είναι ανεπίτρεπτο να σου δίνουν χρήματα προς αξιοποίηση και αντί να τα επενδύεις, ως δήμος, σωστά και προς όφελος των δημοτών σου, να τα χάνεις ή να τα μετατρέπεις σε μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη περίπτωση του προγράμματος OpenMall, το οποίο αποτελεί μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την αγορά του Φοίνικα.

Ποιά θα είναι η προτεραιότητά σας σε περίπτωση εκλογής;

Τα θέματα προς επίλυση είναι πολλά και έχουν δημιουργηθεί λόγω της κακής διοίκησης των τελευταίων ετών. Με τη σύγχρονη διοίκηση που εμείς προτείνουμε σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζουμε πλέον τα προβλήματα σε λιγότερο χρόνο και με ποιοτικότερο αποτέλεσμα. Αν θα έπρεπε να προτάξουμε κάποια θέματα θα ήταν αυτά της καθημερινότητας όπως η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί και η προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους. Οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά, διαθέτοντας τεχνοκρατική αντίληψη και πολιτική βούληση για τομές, ρήξεις και συνθέσεις, έχοντας πάθος και διάθεση για νέα μονοπάτια, θα διοικήσουμε πραγματικά το δήμο με σύγχρονες και αξιοκρατικές μεθόδους οι οποίες θα φέρουν ορατά αποτελέσματα στα λιμνάζοντα προβλήματα όπως η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, η εκμετάλλευση ελεύθερων χώρων και ο εκσυγχρονισμός των δημοτικών υπηρεσιών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ