«Δεν έχουμε κλείσει ακόμη το θέμα με την Ειδομένη…» - Karfitsa.gr
Κοινωνία

«Δεν έχουμε κλείσει ακόμη το θέμα με την Ειδομένη…»

«Πρέπει να είμαστε ανήσυχοι αλλά ψύχραιμοι», λέει ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

mouzalaseu-708_0

«Πρέπει να είμαστε ανήσυχοι αλλά ψύχραιμοι», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος στην Τουρκία στο προσφυγικό.

«Είπα στη Βουλή ότι τα γεγονότα στην Τουρκία μας ανησυχούν και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και έχει την πολύ απλή εξήγηση ότι όποια κατάσταση στην περιοχή μπορεί να δημιουργήσει επιβάρυνση. Παρακολουθούμε τα γεγονότα, δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί κανείς να κάνει. Οφείλει να ενημερώσει όμως τον ελληνικό λαό ότι αυτή η κατάσταση μας έχει κάνει ανήσυχους. Οφείλω να είμαι ανήσυχος και να προετοιμάζομαι στις καινούργιες προοπτικές. Δικαιολογημένη ανησυχία υπάρχει, όχι πανικός. Κατά κοινή ομολογία η κατάσταση είναι διαχειριζόμενη, θα συνεχίσει όμως; Πρέπει να είμαστε από πάνω να κάνουμε και συμμαχίες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά στον Alpha 989.

Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι πριν από την επίθεση στη Νίκαια και το πραξικόπημα στην Τουρκία, περίπου 20 από τους 60 χιλιάδες θα έφευγαν, τώρα θα δούμε τί εξέλιξη θα υπάρχει γιατί ο πληθυσμός δεν έχει καταλαγιάσει.

Αναφερόμενος στα παιδιά είπε ότι «αποτελούν το 30% των προσφύγων, είναι μεγάλος αριθμός. Οι οικογένειες των Τούρκων είναι πολυμελείς. Έχουμε φτιάξει πρόγραμμα με το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια κάνουν πολύ καλή δουλειά. Είναι λάθος η άποψη ότι από τον Σεπτέμβριο θα είναι κανονικά στα σχολεία αλλά θα φτιάξουμε προκαταρκτικές τάξεις σε σχολεία ή camp που θα διδάσκονται τη γλώσσα τους και τη δική μας, στοιχειώδη πράγματα.  Δεν πρέπει όμως να χαθεί αυτή η γενιά. Όπου μπορούμε στα σχολεία θα κάνουμε αυτό που κάνουν στη Γερμανία και την Ολλανδία, δηλ. προενταξιακή τάξη».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για τον έως τώρα χειρισμό της υπόθεσης, είπε πως «η διαχείριση είναι καλή, τα προβλήματα όμως που έχουμε είναι πολλά. Υπάρχει μια άλλη ψυχοσύνθεση αυτού του πληθυσμού, ήθελαν να είναι στην Ευρώπη, τώρα είναι αβέβαιοι για το μέλλον , είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις. Όταν αυτός ο πληθυσμός κάθεται αρχίζουν οι διαμάχες. Είναι θεραπεύσιμα αυτά όμως σε μεγάλο βαθμό… Δεν έχουμε κλείσει ακόμη το θέμα με την Ειδομένη, το Eλληνικό… Έχουμε όμως, παρά τα προβλήματα, κάνει και καλά πράγματα».

Για το No border camp στο ΑΠΘ, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως «πρόκειται για πολυδαίδαλο σχήμα, καταγγείλαμε με κάποιες συλλογικότητες ότι έκαναν κάποιοι κακό στους πρόσφυγες. Δεν είναι κακό που παίρνουν πρόσφυγες από τα camp και τους πηγαίνουν σε εκδηλώσεις. Η πρυτανεία δεν αντιτίθεται σε εκδηλώσεις απλές, αντιτίθεται στο γεγονός ότι έγινε μια μορφή camping εκεί. Σε μικρότερη κλίμακα ξέρω ότι γινόταν και παλαιότερα, πριν την έκθεση Θεσσαλονίκης. Ό,τι δημιουργεί ζημιές σε περιουσίες του δημοσίου πρέπει να πάρει τη νόμιμη οδό. Το άσυλο, όμως, είναι σοβαρό ζήτημα». 

Διευκρίνισε, επίσης, πως είπε στον πρύτανη ότι το υπουργείο δεν έχει καμία σχέση με το camp.

Κλείνοντας, σε ερώτηση για την κατάσταση της υγείας του, ο κος Μουζάλας απάντησε: «Οι γιατροί ξεγελιόμαστε, νομίζουμε ότι εμείς είμαστε υπεράνω των νόσων, ότι είμαστε άτρωτοι αλλά έρχεται η νόσος και μας το θυμίζει αυτό… Νομίζω ότι τώρα είμαι καλά και πιστεύω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αντέξουμε. Η πατρίδα μας περνάει δύσκολη φάση και έχουμε καινούργιες ανησυχίες. Πρέπει να αντέξουμε. Ο καθένας όπου μπορεί , όσο μπορεί».

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ