Δεν υπάρχει στρατηγική δίχως αυτοκριτική - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Δεν υπάρχει στρατηγική δίχως αυτοκριτική

Φωτο: Σάββας Αυγητίδης
*Του Νίκου Μέρτζου
Φωτο: Σάββας Αυγητίδης
Φωτο: Σάββας Αυγητίδης

Οι καπετάνιοι του πολιτικού συστήματος, ακόμη και οι μούτσοι του, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν τα ιστορικά μηνύματα και ότι αποδέκτες αυτών είναι τώρα αυτοί! Συνεχίζουν το χαβά τους…

*Του Νίκου Μέρτζου

Η οριακή κατάσταση της Ελλάδος εγείρει κρίσιμα ερωτήματα τα οποία απαιτούν την άμεση έμπρακτη απάντηση όλων των Ελλήνων διότι η τύχη όλων κρίνεται τώρα και ουδείς μπορεί να επικαλεσθεί άγνοια της πραγματικότητας. Σε τρία αλλεπάλληλα σημειώματα αναδημοσιεύονται αυτούσια αποσπάσματα ενός βιβλίου μου, που παραδόθηκε στον εκδότη τον Οκτώβριο 2013 και κυκλοφόρησε αρχές 2014  . Τα αποσπάσματα παραπέμπονται στις σελίδες του.

Οι καπετάνιοι του πολιτικού συστήματος, ακόμη και οι μούτσοι του, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν τα ιστορικά μηνύματα και ότι αποδέκτες αυτών είναι τώρα αυτοί! Συνεχίζουν το χαβά τους. Ως φαίνεται, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλαβε το μήνυμα της Ιστορίας και αγωνίζεται σκληρά, σε ορισμένους τομείς και αποτελεσματικά, για να εκσυγχρονισθεί η Ελλάδα και, μέσω του εκσυγχρονισμού της, να σωθεί. Λίγοι ικανοί τον συνεπικουρούν και πολλοί άχρηστοι τον εκβιάζουν. Νύχτα-μέρα ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού. Προηγουμένως, όμως, εθήτευσε στην μήνιν και διαπαιδαγώγησε τους αντιπάλους του. Δικά του παιδιά είναι οι λεγόμενοι «Ανεξάρτητοι Έλληνες». (…) Ωστόσο, τώρα ο αγώνας του δεν επαρκεί για να σταθεροποιήσει μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα όσα και αν –μακάρι– επιτύχει. Όρος εκ των ων ουκ άνευ για τον εκσυγχρονισμό και, άρα, για τη σωτηρία της χώρας είναι η ανάγκη να πληγεί βαρύτατα, σε πρώτη φάση, το αιωνόβιο σύστημα που, άλλωστε, είναι ακόμη ζωντανό μέσα στο δικό του κόμμα και στην κυβέρνησή του μέχρι το Πολιτικό Γραφείο του. Συνεπώς, οφείλει να εκσυγχρονίσει το κόμμα του ταυτόχρονα με τη χώρα. Αλλιώς, χτίζει πύργους στην άμμο. Και το γνωρίζει. (…) Απέναντί του παρατάσσεται η Ουτοπία, η οργή, ένας ο κονιορτός κομμάτων, ένας χυλός ιδεοληψιών και παντού η παράφρων μεταβλητή. Εντωμεταξύ, χάθηκε άσκοπα πολύς χρόνος και κάθε ευκαιρία για συνειδητή αυτοκριτική, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση ανασυγκρότησης, εκσυγχρονισμού και λαϊκής επανασυσπείρωσης. Στις 16 Ιανουαρίου 2010, αμέσως μετά την εκλογική συντριβή της Ν.Δ. και την εκλογή νέου Αρχηγού της, απηύθυνα μια επιστολή προς τον καθοδηγητή της επιθεώρησης Έμφαση η οποία, υποτίθεται, είναι πνευματικό εργαστήριο όπου διασταυρώνονται και συντίθενται ιδεολογικά ρεύματα και μελέτες για τις νέες συνθήκες και ανάγκες τόσο της χώρας όσο και της Ν.Δ. Το 2013 δημοσιεύθηκε αλλού. Παρατηρούσε:

Η Έμφαση, αρ. 41, θυμίζει εμβριθείς συζητήσεις περί του γένους των Αγγέλων στην Κωνσταντινούπολη όταν οι Οθωμανοί βρίσκονταν προ των πυλών της. Περίμενα, τρεις μήνες μετά την ταπεινωτική εκλογική ήττα, η Έμφαση να δημοσιεύσει ένα νηφάλιο, επιστημονικό και γενναίο αφιέρωμα στα αίτια της ήττας. Δεν προήλθε από παρθενογένεση αλλά ευθέως από την κυβέρνηση και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τι πάει να πει «λάθη και συμπεριφορές που μας πλήγωσαν;» Ενσυνείδητες επιλογές ήσαν. Θεσμικά κενά του κόμματος τις επέτρεψαν και κατέστησαν αδύνατον να αποτρέψουν τις επόμενες. Ποιά ιδεολογία τις υπαγόρευσε; Η ιδεολογία και τα κυβερνητικά προγράμματα είναι για να εφαρμόζονται. Δεν είναι για να εξαπατούν ή να εξοικονομούν πελάτες. Η παράταξη απευθύνεται σε πολίτες και υπηρετεί πολίτες. Αλλιώς δεν έχει λόγον υπάρξεως. Αντίθετα. Με τις πράξεις της και τις παραλείψεις της αυτοπαρουσιάζεται σαν αδίστακτη επαγγελματική σπείρα για την Εξουσία και τα Δημόσια Ταμεία. Γνωρίζω, ή μάλλον υποθέτω, τις τεράστιες δυσχέρειες της νέας ηγεσίας. Γνωρίζετε άριστα, όμως, ότι ο τωρινός Χρόνος είναι ιστορικός, δηλαδή τόσο πυκνός ώστε ενδέχεται ένας μονάχα μήνας να ισοδυναμεί με 3-4 ημερολογιακά έτη. Η Πατρίδα κινδυνεύει, οι καιροί ου μενετοί, ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα και οι εμπερίστατοι Έλληνες χρειάζονται θανασίμως να εμπιστευθούν μια μεγάλη πολιτική δύναμη, αξιόπιστη, έντιμη, σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική. Είναι η Ν.Δ.; Χωρίς αυτοκριτική; Χωρίς ένα «συγγνώμην»; Χωρίς Κάθαρση; Η αυτοκριτική, όταν είναι πραγματική, βελτιώνει, αναδιοργανώνει, ανανεώνει και σφυρηλατεί μιαν συνειδητά πολιτική παράταξη. Η παράταξή μας διέπραξεν Ύβριν και, για να εξιλεωθεί ώστε να απελευθερωθεί και να απελευθερώσει νέες δυνάμεις, οφείλει να υποβληθεί εις Κάθαρσιν, η οποία επέρχεται μόνον δι’ ελέου και φόβου.

(…) Εκτός απροόπτου, λίαν πιθανού, το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού και παράλληλα η τύχη του πολιτικού συστήματος θα κριθεί στα μέσα του 2014 κατά τις συνδυασμένες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (…) Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων κομμάτων. Είναι το μακράν μεγαλύτερο κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και ταυτόσημα του ελληνικού εκσυγχρονισμού. Συσπειρώνει μια κρίσιμη μάζα με τους πιο ψύχραιμους και παραγωγικούς πολίτες. Χάρις σ’ αυτό επέτυχε εντυπωσιακή, αλλά διόλου αρκετή, συσπείρωση δυνάμεων τον Ιούνιο 2012. Συνεπώς, θα εξακολουθεί να κρίνεται συνεχώς από κάθε επόμενο στάδιο του εκσυγχρονισμού. «Έργα, όχι λόγια» κήρυσσε ο ιδρυτής της. (…) Διαθέτει εν δυνάμει μια τεράστια δεξαμενή πολιτών που στο άμεσο παρελθόν την ψήφισαν αλλά μετά την εγκατέλειψαν. Στις πέντε τελευταίες εκλογές οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. αυξομειώθηκαν διαδοχικά ως εξής: 2000: 2.935.196, 2004: 3.359.058, 2007: 2.994.979, 2009: 2.295.719, Μάιος 2012: 1.192.103 και Ιούνιος 2012: 1.825.497. Συνεπώς, ανάμεσα στο υψηλό του 2004 και στο τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, εκτείνεται μια δεξαμενή 1.500.000 πολιτών που ψήφισαν μια τουλάχιστον φορά Ν.Δ., είναι εξοικειωμένοι και ενδέχεται στην πλειοψηφία τους να την ξαναδοκιμάσουν, εφ’ όσον τα έργα της δείξουν ότι έχει εκσυγχρονισθεί η ίδια και ταυτόχρονα εκσυγχρονίζει αποφασιστικά τη χώρα. (…) Θα διέπραττε, όμως, στρατηγικό λάθος αν νόμιζε ότι η εν δυνάμει δεξαμενή νέων ψήφων βρίσκεται μόνον στις απώλειές της προς τα δεξιά της. (…) Οι καθαρές απώλειες της Ν.Δ. στα δεξιά της ανέρχονται σε 579.701. Άρα, στην εν δυνάμει διαθέσιμη δεξαμενή πιθανών ψήφων απομένουν ακόμη 1.000.000 πολίτες. Είναι διπλάσιοι από τη συνολική δύναμη των υπερ-δεξιών κομμάτων και το 70% αυτών επέλεξε αποχή τον Ιούνιο 2012. Επομένως, κάθε τυχόν άνοιγμα της Ν.Δ. προς τα δεξιά της αποκλείει μετά βεβαιότητος την επάνοδό τους. (σελ. 178, 179, 180, 181)

Σήμερα, το 2013, όλες οι δυνάμεις του συστήματος υποδύονται ότι «δεν άκουσαν τίποτε για τον φόνο», που από κοινού διέπραξαν, και επιχειρούν να αλώσουν ακόμη και την πιο νωπή μνήμη των Ελλήνων. Ωστόσο, ολόκληρη την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί γνώριζαν ότι από χρόνο σε χρόνο όλοι οι αριθμοί των δημοσίων οικονομικών έδειχναν ότι η Ελλάδα τραβούσε στα βράχια και στο εθνικό ναυάγιο. Αλλά δεν έκαναν τίποτε να διορθώσουν την μοιραία ρότα και να σώσουν την χώρα. Έκαναν το ακριβώς αντίθετο: προσέθεταν νέους δημοσίους υπαλλήλους –πελάτες γαρ–, νέες αυξημένες αμοιβές αυτών, μεγαλύτερο έλλειμμα στον Προϋπολογισμό και, για να συγκαλύψουν το θανάσιμο αμάρτημά τους, προσέθεταν νέα δάνεια στο ήδη αυξημένο δημόσιο χρέος. Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση και, φυσικά, η Αριστερά βρίσκονταν «στα κεραμίδια» απαιτώντας μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες για τα πάντα. Όπως και σήμερα, το 2013, μετά το αύτανδρο ναυάγιο. Η Ελλάδα δαπανούσε για τη Δημόσια Διοίκηση το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Μέχρι το τέλος του 2010 κατένειμε τα δημόσια έσοδά της ως εξής: 40% εξυπηρέτηση δημοσίου χρέους, 40% μισθοί-συντάξεις και 20% λειτουργικές δαπάνες. Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ 2000-2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι –μόνον του στενού Κράτους– αυξάνονταν κάθε χρόνο ως εξής: 2000: 414.067, 2004: 466.781, 2005: 477.286 και 2009: 511.913. Παράλληλα, όμως, η δημόσια δαπάνη για το σύνολο των αμοιβών τους αυξήθηκε ταχύτερα από τον αριθμό τους: 15,41 δις ευρώ το 2006, 16,24 δις το 2007, 17,24 δις το 2008 και 20,31 δις ευρώ το 2009. Ανάλογα αυξανόταν αλόγιστα και ο δανεισμός. Οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ το 2004 παρέδωσαν δημόσιο χρέος 180 δις για το οποίο η χώρα έπρεπε να πληρώνει κάθε χρόνο 12 δις τοκοχρεωλύσια. Για να καλύψει αυτά τα τοκοχρεωλύσια και το διευρυνόμενο έλλειμμα του Προϋπολογισμού για νέους διορισμούς και νέες υψηλότερες αμοιβές των πελατών-δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση της Ν.Δ. δανείσθηκε επί πλέον 48 δις τουλάχιστον και αύξησε τις πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες, παρ’ όλο που η εθνική οικονομία αναπτυσσόταν κατά 4% ετησίως και εισέπραξε από την Ε.Ε. 50 δις περίπου. Έτσι το δημόσιο χρέος αντιπροσώπευε το 99% του ΑΕΠ το 2008, το112,6% τον επόμενο χρόνο και το 2010 η τρόϊκα το υπολόγισε σε 121,%. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, δηλαδή, μόνον η αύξηση του δημοσίου χρέους αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος! Αυτό δεν εμπόδισε τον Γ.Α. Παπανδρέου να βεβαιώνει τον ελληνικό Λαό πως «λεφτά υπάρχουν». Την ίδια εκείνη μοιραία χρονιά, μεταξύ 2008-2009, οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν -21,3% και οι ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν -19,8%

Εν προκειμένω, δεν υπολογίζεται το «πάρτι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις περιλάλητες ΔΕΚΟ που αποτελούν προνομιακά φέουδα του πολιτικού συστήματος και άντρα διαφθοράς. Μέχρι το 2009 οι 52 ΔΕΚΟ δανείζονταν κάθε χρόνο 3,3 δις € με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι σώρευσαν ένα συνολικό χρέος 26 δις €. Όλα αυτά υπερασπίζονται το 2013 τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και δεν τολμούν να θίξουν πραγματικά τα κόμματα της Συμπολίτευσης, ενώ το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο. Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Αλλά και τα μαθήματα πετάχθηκαν στον σκουπιδοτενεκέ χωρίς καν να τα διαβάσει κανείς πολιτικός. (…)

Τον επερχόμενο κίνδυνο είχαν επισημάνει δημόσια, με βιβλία τους και άρθρα, πολλοί κορυφαίοι Αμερικανοί και ιδίως Ευρωπαίοι ειδικοί επιστήμονες, αναλυτές και φιλόσοφοι.  Αλλά οι Έλληνες πολιτικοί «τα ξέρουν όλα» βέβαια! Δεν διάβασαν ούτε έναν και μας έστειλαν όλους στον αδιάβαστο! (σελ. 81,82, 83)

*Ο Νίκος Μέρτζος είναι δημοσιογράφος και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ