, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Δεν υπερβάλαμε προεκλογικά…»

tzamaklis
Λίγες ώρες μετά το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις ισορροπίες στο κόμμα να είναι… λεπτές, ο βουλευτής του κόμματος από την Πιερία, Χάρης Τζαμακλής καταθέτει μέσω της KARFITSA τις δικές του προτάσεις. Ζητά άνοιγμα της Κουμουνδούρου στον κοινωνικό χώρο και κόμμα που να «μην υποκύπτει και υπακούει σε μηχανισμούς και πρακτικές ασύμβατες». Ο κ. Τζαμακλής αναφερόμενος στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών λέει πως ήταν «άψογος», ωστόσο κρίνει πως υπήρξαν λάθος χειρισμοί στην επικοινωνιακή διαχείριση της, με τους συσχετισμούς να «είναι προφανέστατα μη ευνοϊκοί για την Κυβέρνηση» όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Ο Βορειοελλαδίτης βουλευτής που στο παρελθόν υπήρξε μέλος των κινημάτων «Δεν πληρώνω» και κατά των πλειστηριασμών δηλώνει ότι «εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για ό,τι συμβαίνει» και εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «υπερέβαλε προεκλογικά».

 
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Τους τελευταίους μήνες στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά και την απόσυρση του κ. Καλογρίτσα επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση, εκτιμάτε ότι υπάρχει κάποιο σημείο στην όλη διαδικασία που το χειρίστηκε λάθος η κυβέρνηση;
Έχω διαμορφωμένη την άποψη ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υπήρξε άψογος. Αψευδή απόδειξη αποτελεί όχι μόνον η συμμετοχή των υποψηφίων και το γεγονός ότι δεν εκφράσθηκαν παράπονα ή ενστάσεις για τη διαδικασία, αλλά κυρίως τα τιμήματα που επιτεύχθηκαν. Αν θέλουμε να ανακαλύψουμε λανθασμένους χειρισμούς θα έπρεπε ίσως να τους αναζητήσουμε στο κομμάτι της επικοινωνιακής διαχείρισης, όπου, όμως, οι συσχετισμοί είναι προφανέστατα μη ευνοϊκοί για την Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει ανασχηματισμό. Εκτιμάτε πως είναι απαραίτητες οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και εάν ναι, σε ποιους τομείς;
Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Συνεπώς ανήκει στην αποκλειστική διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού η επιλογή των προσώπων του κυβερνητικού σχήματος. Πάντοτε, όμως, οι αλλαγές υπακούουν ή πρέπει να υπακούουν στις ανάγκες της εκάστοτε συγκυρίας. Υπό το πρίσμα αυτό οι ανάγκες της συγκυρίας πιστεύω ότι θα καθορίσουν τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικές αν και όταν συμβούν.
Στο βιογραφικό σας, στο επίσημο site της Βουλής αναφέρετε μεταξύ άλλων ότι: «συμμετέχετε σε όλες τις κινηματικές και εθελοντικές δράσεις που αναπτύσσονται στην Κατερίνη και στο νομό Πιερίας (διόδια, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ, αγανακτισμένοι, πλειστηριασμοί κ.λ.π.)». Τι έχετε να δηλώσετε για όσους καλούνται να πληρώσουν τώρα όσα… «δεν πλήρωσαν» στο παρελθόν και θα ήθελα και ένα σχόλιό σας για όλα όσα συμβαίνουν έξω από τα Ειρηνοδικεία της χώρας τις ημέρες και τις ώρες των πλειστηριασμών. Εξακολουθείτε να διαμαρτύρεστε κατά αυτών;
Το 2010 με το πρώτο μνημόνιο η Ελλάδα εκχώρησε μεγάλο μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, νομοθετικό). Βιώσαμε ως πολίτες πρωτόγνωρες καταστάσεις και αντιδράσαμε με διάφορους τρόπους – κινηματικούς, δικαστικούς, θεσμικούς κλπ. Θεωρώ ότι ορθώς πράξαμε. Όταν κληθήκαμε κάποιοι από εμάς στο Κοινοβούλιο να υλοποιήσουμε όσα πιστεύουμε κατανοήσαμε ότι η ανάκτηση των απωλεσθέντων κυριαρχικών δικαιωμάτων απαιτεί προσεκτικά βήματα και συμπεριφορές που συνεπάγονται τεράστιο προσωπικό κόστος. Εξακολουθώ να διαμαρτύρομαι για όσα συμβαίνουν και προσπαθούμε όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλουμε στην επίλυση των καυτών κοινωνικών προβλημάτων. Άλλοτε τα καταφέρνουμε, άλλοτε όχι.
Σας προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις;
Δεν έχω την καλύτερη γνώμη για τις δημοσκοπήσεις. Αν δεχθώ ως υπόθεση εργασίας ότι όσες δημοσκοπήσεις δείχνουν σε χαμηλά ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε ναι, με προβληματίζουν. Όμως, η πραγματική δημοσκόπηση είναι οι εκλογές. Είναι απολύτως φυσιολογικό κάθε κυβέρνηση που κατ’ ανάγκην υλοποιεί ένα σφιχτό δημοσιονομικό πρόγραμμα να υφίσταται δημοσκοπική φθορά. Η τελική, όμως, κρίση των πολιτών θα εξαρτηθεί εκ του αποτελέσματος, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος. Αν μέχρι το 2018 επιτευχθούν οι στόχοι (ρύθμιση, χρέους, ανάκαμψη μέσω επενδύσεων, μείωση της ανεργίας, αύξηση της κατανάλωσης – πτώση της ύφεσης κ.ά.) τότε το τοπίο θα έχει αλλάξει και κάθε σχετική συζήτηση θα γίνεται υπό άλλους όρους
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση θεωρείτε πως προεκλογικά υπερβάλατε; 
Είμαι από εκείνους που θεωρώ ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όταν εκπονήθηκε (καλοκαίρι του 2014) συνιστούσε μία απολύτως εφικτή δυνατότητα ως προς την εφαρμογή ή έστω ως προς την εφαρμογή του κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Τούτο διότι ήταν πλήρως κοστολογημένο βασιζόμενο σε υπαρκτούς (τότε) πόρους (υπόλοιπο 7 δις από το προηγούμενο πρόγραμμα, μαξιλαράκι 11 δις του ΤΧΣ κ.ά.). Η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ουδέποτε ολοκλήρωσε την πέμπτη αξιολόγηση, ακριβώς για να χαθούν οι πόροι των 7 δις και να μην βρίσκονται στα κρατικά ταμεία όταν κατά βεβαιότητα θα ανελάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση. Αυτό ομολογήθηκε από τον κ. Σαμαρά σε συνέντευξή του το καλοκαίρι του 2016. Δολίως «απωλέσθη» και το μαξιλαράκι του ΤΧΣ. Με τον τρόπο αυτό οι προσβλέποντες στην «αριστερή παρένθεση» προκάλεσαν την δημοσιονομική ασφυξία της χώρας και η συμβιβαστική συμφωνία του Ιουλίου 2015 αποτελούσε μονόδρομο. Συνεπώς θεωρώ ότι δεν υπερβάλαμε προεκλογικά.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.