Διαφωνεί με το μέτρο απενεργοποίησης ΑΦΜ ο Β. Κορκίδης - Karfitsa.gr
Οικονομία

Διαφωνεί με το μέτρο απενεργοποίησης ΑΦΜ ο Β. Κορκίδης

«Η απενεργοποίηση του ΑΦΜ ισοδυναμεί με αιφνίδιο ''φορολογικό θάνατο'' μίας επιχείρησης»

korkidisΚατά ενδεχόμενης ρύθμισης για απενεργοποίηση ΑΦΜ σε εταιρείες με ληξιπρόθεσμες οφειλές τάσσεται ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης.

Όπως υποστηρίζει, «η απενεργοποίηση του ΑΦΜ ισοδυναμεί με αιφνίδιο ”φορολογικό θάνατο” μίας επιχείρησης αφού, χωρίς αυτόν, παύει να λειτουργεί και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Σκιαγραφώντας τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου σημειώνει πως οι επιχειρήσεις που θα χάσουν τον ΑΦΜ τους, δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες, να εκδίδουν και να λαμβάνουν παραστατικά πώλησης, να εισάγουν, να εξάγουν, να λαμβάνουν χρήματα ή δάνειο από τις τράπεζες, να πληρώνονται για συναλλαγές τους από το Δημόσιο, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να εισπράττουν επιστροφές φόρων, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και να μεταβιβάζουν ακίνητα.

Αναφέρει ακόμη ότι το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «γίνεται ακόμα πιο σκληρό, αφού με τις κατασχέσεις εμπορευμάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων εντός της επιχείρησης, σε χέρια τρίτων, και τη δέσμευση χρημάτων σε λογαριασμούς όψεως, ουσιαστικά καλύπτει κάθε πτυχή του κύκλου συναλλαγών μιας επιχείρησης, διακόπτοντας κάθε νόμιμη οικονομική της δραστηριότητα. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων το “πάγωμα” του ΑΦΜ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως “οικονομική φυλάκιση” σε αντικατάσταση της προσωποκράτησης των οφειλετών».

Προτείνει αντίθετα να υιοθετήσει το ΥΠΟΙΚ «τη μηνιαία ηλεκτρονική παρακολούθηση του ΑΦΜ μεσαίου και υψηλού κινδύνου οφειλετών, καθώς και διαδικασίες αυτόματης ένταξης των φοροοφειλετών στη διαδικασία ρύθμισης των 48 δόσεων», εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο «θα περιόριζε σημαντικά τις απώλειες εσόδων του δημοσίου από φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, ενώ ταυτόχρονα θα διαχώριζε την πρόθεση από την αδυναμία πληρωμής και τη δικαιολογημένη καθυστέρηση καταβολής φόρων από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Καταλήγοντας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση του ΕΒΕΠ «σε τέτοιες αναποτελεσματικές κινήσεις, καθώς αποτελούν θηλιά στο λαιμό χιλιάδων χρεωμένων επιχειρηματιών, αλλά και πολλών άλλων ΜμΕ που συναλλάσσονται μαζί τους».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ