Διαψεύδει εκ νέου συμμετοχή σε επέμβαση στη Συρία η κυβέρνηση - Karfitsa.gr
Πολιτική

Διαψεύδει εκ νέου συμμετοχή σε επέμβαση στη Συρία η κυβέρνηση

Η Αθήνα «δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής» σε πιθανή ξένη παρέμβαση στη Συρία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας

kourkoulasΗ Αθήνα «δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής» σε πιθανή ξένη παρέμβαση στη Συρία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, ο κ. Κούρκουλας επισήμανε πως η ελληνική στάση «αποσκοπεί στη βελτίωση του ρόλου μας στην περιοχή και στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων – των ελληνικών κοινοτήτων, της Εκκλησίας, των ελληνικών επιχειρήσεων».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ελληνική στάση δεν υπαγορεύεται από την «αντανάκλαση» των τουρκικών κινήσεων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Χρειάζεται πολιτική λύση…διότι η παρατεταμένη αστάθεια ενέχει κινδύνους εκτίναξης του αριθμού των προσφύγων, όξυνσης των θρησκευτικών αντιπαλοτήτων και σημαντικής οικονομικής επιδείνωσης».

Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε πως ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Άστον και τους υπουργούς Εξωτερικών του Βελγίου και της Γαλλίας.

Επεσήμανε ακόμη πως «πρέπει να επιδειχθεί άμεσα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητές της υποδοχής και άλλων προσφύγων «που όμως, είναι πρόσφυγες πολέμου, δεν είναι οικονομικοί πρόσφυγες».

Απαντώντας, τέλος, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που κάλεσε την κυβέρνηση να αντισταθεί στα σχέδια ξένων επεμβάσεων), ο παρατήρησε ότι «η Συρία δεν είναι μια ανθούσα δημοκρατία, που αναπτύσσεται εν μέσω ειρήνης και προόοδου».

Παραπέμποντας σχετικά στο «φωτεινό παράδειγμα» του Λεωνίδα Κύρκου που, όπως είπε, έβλεπε χωρίς παρωπίδες την εποχή του, τόνισε πως «η Ελλάδα δεν πρέπει αταβιστικά να κλειστεί στο καβούκι της», ούτε να διαμορφώσει τη στάση της με «αντανακλαστικά Ψυχρού Πολέμου».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ