14:34, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Έτοιμη η Ινδία να ενταχθεί στις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις του κόσμου

Η Ινδία είναι έτοιμη τη Δευτέρα να συμμετάσχει σε έναν επιλεγμένο αριθμό χωρών που μπορούν να διεκδικήσουν την ιδιότητα μέλους της ομάδας πυραύλων «βαρέως φορτίου» όταν πυρπολήσει έναν δορυφόρο επικοινωνίας που ζυγίζει πάνω από τρεις τόνους στο διάστημα.
Η εκτόξευση καθίσταται δυνατή από το GPS (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark-III) (GSLV Mk-III) – γνωστό ως “fat boy” λόγω του μεγέθους του και αποτελεί το βαρύτερο όχημα εκτόξευσης που έχει κατασκευάσει ποτέ η Ινδία.
Μέχρι σήμερα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος έχουν ξεκινήσει επιτυχώς τους λεγόμενους “βαρείς” δορυφόρους που ζυγίζουν πάνω από τρεις τόνους.
Η εκτόξευση, η οποία προγραμματίζεται για την ώρα 5.28 μ.μ. από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan στη Σριχαρίκο, περίπου 120 χιλιόμετρα από το Τσενάι, φέρει τον δορυφόρο επικοινωνίας “fat boy” με 3,136 κιλά GSAT-19 περίπου 36.000 χιλιόμετρα στο διάστημα. Προορίζεται να βοηθήσει στην ενίσχυση της σύνδεσης στο Διαδίκτυο της χώρας.
Η ινδική υπηρεσία διαστήματος, βλέπει την εκτόξευση – εάν είναι επιτυχημένη – ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του στόχου της να γίνει ηγέτης στην παγκόσμια αγορά εκτόξευσης δορυφόρων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αρχικά, ξεκινήσαμε τους δορυφόρους μας από το εξωτερικό», δήλωσε ο D.P. Karnik, εκπρόσωπος του Ινδικού Οργανισμού Διαστήματος. «Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα είναι πλέον εντελώς αυτόχθονο».
Προηγουμένως, η Ινδία έχει βασιστεί σε γαλλική χρηματοδότηση για την εκτόξευση των δορυφόρων της που ζυγίζουν περισσότερα από 2.300 κιλά.