, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Βαριές ποινές για τη “Βαριοπούλα”


Βαριές ήταν οι ποινές για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση «Βαριοπούλα», στην οποία δικάζονταν συνολικά 365 άτομα (οι 250 υπό κράτηση) εκ των οποίων οι 14 είναι εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και οι 66 απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί, καθώς σε 20 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι πρώην διοικητές της Α΄ Στρατιάς, στρατηγοί ε.α. Τσετίν Ντογάν και Εργκίν Σαϊγκούν, του ΓΕΝ ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ και του ΓΕΑ πτέραρχος ε.α Ιμπραχίμ Φιρτίνα με την κατηγορία της απόπειρας επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το σχέδιο καταρτίστηκε από χούντα υπό την ηγεσία του Τσετίν Ντογάν κι αφορούσε τακτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003 στην Α΄ Στρατιά.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, όπου υπήρχαν ακόμη τέσσερα επί μέρους σχέδια σχετικά με τις κινήσεις του Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού, προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, κι η τοποθέτηση κι έκρηξη βόμβας σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, καθώς και την πρόκληση πτώσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από αντίστοιχο ελληνικό στο Αιγαίο, με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Το πρώτο στάδιο του σχεδίου περιλάμβανε τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των σχετικών πληροφοριών, το δεύτερο τη δημιουργία συνθηκών για επιβολή πραξικοπήματος, το τρίτο την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος, το τέταρτο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και το πέμπτο την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών.
Η δίκη ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 και στις 29 Μαρτίου 2012 ο εισαγγελέας ζήτησε για τους κατηγορουμένους ποινές φυλάκισης 15-20 ετών με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης.