, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Βγήκε μαύρος καπνός από το Βατικανό

Mavros kapnos Μαύρος καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς ο πρώτος γύρος δεν προέβλεπε την εκλογή Ποντίφικα.

Από αύριο θα συνεχιστεί η ψηφοφορία των 115 καρδιναλίων οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό της Καπέλα Σιστίνα, από σήμερα το απόγευμα, μετά το «extra omnes» («έξω όλοι») το οποίο τους ορίζει να βγουν μόνο αφού έχουν έναν καρδινάλιο λιγότερο και άρα έχουν επιλέξει τον επόμενο Πάπα.

 Κυριολεκτικά κλειδωμένοι (αυτό σημαίνει το conclave, «δωμάτιο που κλειδώνει») καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου 16ου, έναν Πάπα που θα κληθεί να αναλάβει το βαρύ φορτίο σκανδάλων σεξουαλικών και οικονομικών και να προσπαθήσει να απαλλάξει την Καθολική Εκκλησία από κηλιδωμένη εικόνα της. 

 Την ίδια ώρα, οι πιστοί παρά τον άστατο καιρό που επικρατεί στην Ρώμη, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου περιμένοντας να δουν την περίφημη «φουμάτα» και όπως αναμένεται αύριο και μεθαύριο, στους επόμενους γύρους δηλαδή όπου θα γίνονται τέσσερις ψηφοφορίες κάθε ημέρα, το πλήθος θα κατακλύσει την πλατεία αναμένοντας με αγωνία των επόμενο Πάπα.