ΗΑΕ: Φυλάκιση και πρόστιμο σε όσους υποστηρίζουν το Κατάρ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προειδοποιεί τους χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν χρόνο φυλάκισης και πρόστιμα σε περίπτωση που εκφραστούν θετικά για το Κατάρ εν μέσω της αυξανόμενης διπλωματικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Το υπουργείο έκανε μια δήλωση σχετικά με τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι ένοχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από 3 έως 15 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμα ξεκινώντας από 500.000 dirhams (136.000 δολάρια).
Το υπουργείο ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΑΕ, Χαμάντ Σαϊφ αλ-Σαμσί, έκανε την προειδοποίηση, λέγοντας ότι προήλθε από την «εχθρική και απερίσκεπτη πολιτική του Κατάρ».
Ενώ είναι φιλελεύθεροι σε σύγκριση με μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σκληρούς νόμους περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και συκοφαντίες, σύμφωνα με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να συλληφθούν, να φυλακιστούν και να απελαθούν για τη λήψη φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση όσων εμφανίζονται ή προσβάλλονται.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο και άλλα αραβικά έθνη διέκοψαν τους δεσμούς με το Κατάρ και διέκοψαν την πρόσβαση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα. Κατηγορούν το πλούσιο σε ενέργεια έθνος του Κόλπου για την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων, κατηγορίες βέβαια που αρνήθηκε το Κατάρ.
Η Μαυριτανία έχει γίνει η τελευταία χώρα που διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ ως μέρος μιας αυξανόμενης διχοτόμησης μεταξύ του πλούσιου σε ενέργεια έθνους του Κόλπου και άλλων αραβικών χωρών.
Σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, η αφρικανική χώρα κατηγόρησε το Κατάρ ότι έχει συνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Είπε ότι το Κατάρ «προωθεί τις εξτρεμιστικές σκέψεις και εξαπλώνει το χάος και τις διαταραχές σε πολλές από τις αραβικές χώρες, με αποτέλεσμα μεγάλες ανθρωπιστικές δυστυχίες».
Το Κατάρ αρνείται ότι υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ομάδες.
Η Μαυριτανία έχει ισχυρούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία, η οποία οδήγησε τη διπλωματική έξαρση με το Κατάρ.
Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και άλλοι έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις και διέκοψαν την πρόσβαση του αεροδρομίου, της ξηράς και της θάλασσας στο Κατάρ, στην πιο σοβαρή διπλωματική κρίση του Κόλπου από τον πόλεμο κατά του Ιράκ το 1991.