, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Μεντβέντεφ: Ακατανόητο το μπλόκο ρωσικών λογαριασμών

rosos 1Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε  τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί στην Κύπρο, την ίδια ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χορήγηση επιπλέον ρωσικής οικονομικής βοήθειας.

Όπως είπε σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, “μεγάλος αριθμός κρατικών μας οργανισμών λειτουργούν μέσω Κύπρου και αυτή τη στιγμή οι λογαριασμοί τους έχουν μπλοκαριστεί για ακατανόητους λόγους”.

“Το από που προέρχονται αυτά τα χρήματα είναι προφανές. Πρόκειται για κρατικούς οργανισμούς”, υπογράμμισε. “Για τον λόγο αυτό τηρούμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Κύπρο και στη διευθέτηση του κυπριακού χρέους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για την επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει η χώρα του από την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ, η κυπριακή αντιπροσωπεία “διατύπωσε σειρά προτάσεων σχετικών με τα περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει”.

“Προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο”, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος προσέθεσε: “δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε” την χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην Κύπρο.

“Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατυπώσει τις προτάσεις της. ‘Όμως αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση”, κατέληξε ο κ. Μεντβέντεφ.

 

 ΑΜΠΕ