02:14, Παρασκευή
07 Οκτωβρίου 2022

Παραιτήσεις και διορισμοί «φωτιά» στον Λευκό Οίκο

Έντονη κινητικότητα επικρατεί σήμερα στον Λευκό Οίκο μετά από δύο παραιτήσεις και δύο διορισμούς κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας.
Ένα σημαντικό μέλος της νομικής ομάδας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραιτήθηκε σήμερα, εν μέσω των συνεχιζόμενων ερευνών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Mark Corallo (right) – Photo: NYT

Ο Μαρκ Κοράλο, ο οποίος συντόνιζε την εξωτερική επικοινωνία της νομικής ομάδας για αυτό το θέμα επιβεβαίωσε την αποχώρησή του, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Στο μεταξύ, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε σήμερα ότι ο Μαρκ Κάσοβιτς, ο δικηγόρος που χειριζόταν την υπόθεση των ενδεχόμενων διασυνδέσεων του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία, δεν θα είναι πλέον επικεφαλής της νομικής ομάδας, θα παραμείνει όμως σε αυτήν ως σύμβουλος. Η εφημερίδα New York Times ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι “ο ρόλος του (…) θα μειωθεί σημαντικά”.
Ο πρόεδρος Τραμπ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα αυτή την Πέμπτη προειδοποίησε τον Ρόμπερτ Μιούλερ, τον ειδικό εισαγγελέα που ερευνά την ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές, να μην ασχοληθεί με τις οικονομικές υποθέσεις της οικογένειάς του. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε στα μέσα Μαΐου στον Μιούλερ, τον πρώην διευθυντή του FBI, την έρευνα αυτή.
Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου θεωρήθηκαν από ορισμένους ως προσπάθεια να πιέσει ή ακόμη και να παρεμποδίσει την έρευνα. Ο ίδιος έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη οποιαδήποτε σχέση του με τη Ρωσία. Ωστόσο δεν έχει εξηγήσει γιατί ο μεγαλύτερος γιος του και υψηλόβαθμα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου του συναντήθηκαν με μια Ρωσίδα δικηγόρο που υποτίθεται ότι διέθετε πληροφορίες που θα έβλαπταν τη Χίλαρι Κλίντον, πέρσι τον Ιούνιο.
Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα και ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη και ταραχώδη θητεία με την οποία έγινε ευρέως γνωστός κι ενώ οι αποκαλύψεις με πρωταγωνιστές πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματούν να κλυδωνίζουν την πολιτική σκηνή της χώρας.
Photo: CNN

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την παραίτηση του Σπάισερ, ηλικίας 45 ετών, και γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διόρισε τον χρηματιστή της Γουόλ Στριτ Άντονι Σκαραμούτσι στην θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας του.
«Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω το πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Θα συνεχίσω έως τα τέλη Αυγούστου» σημείωνε ο Σπάισερ σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.
Αν και δεν ήταν έκπληξη, η αποχώρηση του Σπάισερ ήταν ξαφνική και αποτυπώνει την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό των νομικών ομάδων και των ομάδων επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ μεσούσης της έρευνας, που ολοένα και διευρύνεται, σχετικά με τις πιθανές σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ, που είχε αναλάβει την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, και του Κρεμλίνου.
Στον αντίποδα, ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον χρηματιστή της Γουόλ Στριτ Άντονι Σκαραμούτσι στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και τη Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ως γραμματέα Τύπου.
Ο 53χρονος Σκαραμούτσι, επί μακρόν υποστηρικτής του Ρεπουμπλικανού πολιτικού, συναντήθηκε μαζί του σήμερα το πρωί και δέχτηκε τη θέση που του προτάθηκε. Η θέση αυτή παρέμενε κενή μετά την παραίτηση του Μάικλ Ντάμπκι, τον περασμένο Μάιο. Τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει μέχρι σήμερα ο Σπάισερ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.
getty images

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Σπάισερ παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά. Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σπάισερ διαφώνησε έντονα με την επιλογή του προέδρου.
Στον Σκαραμούτσι, έναν από τους κυριότερους δωρητές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ιδρυτή του Skybridge Capital, είχε προταθεί πρόσφατα να αναλάβει πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Όσο για την 34χρονη Σάρα Σάντερς, τον διορισμό της οποίας ανακοίνωσε ο Σκαραμούτσι, είχε κερδίσει την πρωτοκαθεδρία τους τελευταίους μήνες δεδομένου ότι είχε αναλάβει περισσότερα δημόσια καθήκοντα τα οποία αντιμετωπίζουν στην ομάδα επικοινωνίας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Photo: Reuters

.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ