, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Πλήθος διεθνών αντιδράσεων για τον θανάτο του Ούγκο Τσάβες

TSAVES Η είδηση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες  προκάλεσε πλήθος διεθνών αντιδράσεων.

Οι πολιτικές ηγεσίες τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμμάχων της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και της Νικαράγουα υποκλίθηκαν στη μνήμη του προέδρου περιγράφοντας τον Τσάβες ως έναν «εξαιρετικό άνθρωπο», του οποίου η απώλεια «είναι ανεπανόρθωτη» για τη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής.

«Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ, είπε ότι «χτυπήθηκε από τον θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες».

Πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ανέφερε ότι αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες, ο θάνατος του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια.

Πηγή SKAI