, Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια

Γράφει ο Σταύρος Οραήλογλου
Εβδομάδα έντονης κινητικότητας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε, με την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν σε Οχρίδα και Σκόπια, αλλά και τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς με τον έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, να σηματοδοτούν εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, όπως επιβεβαιώνουν έγκυροι ακαδημαϊκοί κύκλοι.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών έφτασε την Τρίτη στην ΠΓΔΜ όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις σε θερμό κλίμα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ενώ παράλληλα απηύθυνε χαιρετισμό στα μέλη του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.
Πρωτοβουλίες από τον Μπαν Κι Μουν
Ο κ. Μουν δήλωσε έτοιμος να συνδράμει στην διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ανέλαβε να επικοινωνήσει προσωπικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έπλεξε το εγκώμιο των σκοπιανών για την πρόοδο που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια.
Σε μια προφανή προσπάθεια να διατηρήσει την ενότητα ενός κράτους που «βράζει» στο εσωτερικό του εξαιτίας της σύγκρουσης σλαβομακεδόνων και Αλβανών, πρόσθεσε πως αναγνωρίζει τη δυναμική και την αφοσίωση των γειτόνων ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να πάνε μπροστά, ενώ θυμήθηκε και την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, όταν, όπως σημείωσε, «η “Μακεδονία” επέλεξε και λειτούργησε ως παράδειγμα για την ειρηνικό καθορισμό των συνόρων».
Πάλι θέμα μειονότητας
Οι έπαινοι του Γενικού Γραμματέα φαίνεται πως ενθάρρυναν τον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος σε δηλώσεις του παρουσιάστηκε έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με την Αθήνα για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, φέρνοντας, όμως, εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας, δικαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν πως το όνομα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στις σκοπιανές διεκδικήσεις.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θυμήθηκε μάλιστα τις αναφορές της Γκέι Μακ Ντούγκαλ, ανεξάρτητης εκπροσώπου του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων, η οποία το 2008 με έκθεση της αναφερόταν σε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και ζήτησε την αναγνώριση της, όπως και την αποκατάσταση των «Μακεδόνων» που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τον εμφύλιο, θέτοντας ξανά το γνωστό θέμα της επιστροφής περιουσιών, της χορήγησης υπηκοότητας και της ελεύθερης μετακίνησης.
Καταδίκασε το ΥΠ.ΕΞ.
Τις  νέες προκλητικές δηλώσεις Γκρούεφσκι έσπευσε να καταδικάσει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβεκούρας, ο οποίος σημείωσε πως είναι κακός οδηγός «η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός» και επανέλαβε πως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στη Θεσσαλονίκη ο Νίμιτς
Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Μάθιου Νίμιτς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ως προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ προκειμένου να ενημερώσει τον έλληνα διαπραγματευτή κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη για τις επαφές του κ. Μουν στα Σκόπια, χωρίς από τη συνάντηση να διαρρεύσει κάποια νέα πρόταση που τυχόν είχε στις αποσκευές ο κ. Νίμιτς. Από την πλευρά του ο κ. Βασιλάκης ξεκαθάρισε πως επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια λύση, άφησε όμως να φανεί η ενόχληση του για το ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας που θέτουν ξανά οι σκοπιανοί, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «δηλώσεις με πολύ πάθος δε βοηθάνε».
Αντιδράσεις
«Μεθοδεύουν ουσιαστικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, την παράδοση του ονόματος “Μακεδονία” στους Σκοπιανούς», κατήγγειλε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σχολιάζοντας την κινητικότητα των τελευταίων ημερών.
«Ο κ. Γκρούεφσκι με τις γελοιότητες που επανέλαβε την Τετάρτη περί ύπαρξης δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας, έδειξε πως η εθνικιστική ηγεσία της ΠΓΔΜ  παραμένει αμετακίνητη στην αλαζονική ρητορεία της, δεν κάνει ούτε βήμα πίσω, συνεχίζοντας απτόητη την προκλητική και ανόητη προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας» σχολίασε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.