05:45, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Σε δημοψήφισμα η Καταλονία για την ανεξαρτητοποίησή της

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας κάλεσε σε δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση και απόσχιση από την Ισπανία την 1η Οκτωβρίου.
Η απόφαση δημιουργεί μια νέα αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, η οποία υποστηρίζει ότι μια τέτοια ψήφος είναι παράνομη και κατά του συντάγματος.
Μάλιστα δεν συμβαίνει για πρώτη φορά μία ανάλογη κίνηση. Οι αγωνιστές υπέρ της ανεξαρτησίας διοργάνωσαν συμβολική ψηφοφορία για τη διάσπαση από την Ισπανία το 2014, μήνες μετά τη στιγμή που η Σκωτία ψήφισε για να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας στο ψηφοδέλτιο. Προηγούμενες αποσχιστικές προκλήσεις στην Καταλονία παρεμποδίστηκαν από τη συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας έχει χάσει την υποστήριξή του από τότε που η Ισπανία επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη. Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το 44,3 τοις εκατό υποστήριξε την απόσχιση από την Ισπανία, ενώ 48,5 θέλουν να συνεχίσουν με το status quo.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Καταλανών θέλει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το ζήτημα της ανεξαρτησίας.