fbpx

, Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Σκληρή κριτική για το Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε.


Η απόφαση να απονεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, πυροδότησε κόντρες στο εσωτερικό της Ευρώπης, καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση παραπέμπει σε άλλες αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το 2009 και στον Κινέζο ακτιβιστή Λιου Σιαομπό το 2010.
Αμέσως μετά την απονομή μάλιστα, τέθηκαν «καυτές» ερωτήσεις στον επικεφαλή της Επιτροπής Νομπέλ στο Οσλο, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, όπως για παράδειγμα «Τι θα σκεφτεί η Ελλάδα γι’ αυτή την απόφαση;»
Ωστόσο ο κ. Γιάγκλαντ απάντησε πως «όλες αυτές οι χώρες έχουν αποδείξει την επιθυμία τους να παραμείνουν στην ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία της», εξηγώντας πως το Νομπέλ Ειρήνης δόθηκε στην ΕΕ λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα, τονίζοντας ότι ήταν μια κίνηση στήριξης της ΕΕ «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της».
Ουκ ολίγοι πάντως κατέκριναν τη σχετική απονομή, με την αρχή να γίνεται από τον γνωστό Βρετανό, επικεφαλή του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είπε : «Είναι ντροπή. Πιστεύω ότι το βραβείο Νομπέλ θα περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία»
Ακόμη, ο ιστορικός ηγέτης του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», Λεχ Βαλέσα, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 1983, είπε : «Έχω εκπλαγεί κι έχω απογοητευτεί», αναφορικά με την βράβευση της ΕΕ.

«Βραβείο Νομπέλ στην ΕΕ. Σε μια εποχή που οι Βρυξέλλες και ολόκληρη η Ευρώπη καταρρέουν θλιβερά. Τι θα ακολουθήσει; Ένα Όσκαρ για τον Βαν Ρομπάι;» έγραψε στο twitter ο ευρωσκεπτικιστής Ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής, Γκέερτ Βίλντερς.
Διαβάστε σχετικά στο “Π” : “Η Ε.Ε. τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης” 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.