, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Στην καπέλα Σιστίνα η εκλογή του νέου Πάπα

konklavioOι 115 καρδινάλιοι-εκλέκτορες που θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βρίσκονται  στην καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα ξεκίνησε σήμερα, υπό βροχή, με την πρωϊνή λειτουργία στην βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη. Απόψε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία, μετά το πέρας της οποίας ωστόσο δεν αναμένεται λευκός καπνός.

 Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν και αύριο και θα επαναλαμβάνονται μέχρι το  «Habemus Papam» (έχουμε Πάπα).

 Οι 115 καρδινάλιοι- όλοι κάτω των 80 ετών- προσευχήθηκαν πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες και τώρα ένας-ένας αγγίζουν το ευαγγέλιο και δίνουν όρκο στα λατινικά.

Μεταξύ άλλων, κάθε καρδινάλιος δεσμεύεται να κρατήσει το μυστικό «για ό,τι αφορά με οποιονδήποτε τρόπο την εκλογή του Ρωμαίου Ποντίφικα και για ό,τι συμβαίνει στον χώρο της εκλογής, που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την ψηφοφορία».

 Όταν έχουν ορκιστεί όλοι οι καρδινάλιοι, ο επικεφαλής των τελετουργιών  θα πει το περίφημο «extra omnes» δηλαδή «έξω όλοι».

 Όσοι δεν σχετίζονται με το κονκλάβιο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον χώρο. Η πόρτα κλείνει. Η λατινική φράση για το κλείσιμο της πόρτας cum clave (με κλειδί) αποτελεί και την ετυμολογική ρίζα της λέξης «κονκλάβιο».

Κάθε καρδινάλιος που συμμετέχει έχει συγκεκριμένη θέση, ένα κάθισμα από ξύλο κερασιάς. Οποιοσδήποτε εγκαταλείψει το κονκλάβιο- εκτός αν πρόκειται για λόγους υγείας- δεν επιτρέπεται να επιστρέψει.

Το κονκλάβιο αναμένεται σχετικά σύντομο, παρότι δεν υπάρχει κάποιο «απόλυτο φαβορί».

 Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους είναι ο Ιταλός Άντζελο Σκόλα, ο Οντίλο Πέντρο Σέρερ από την Βραζιλία, ο Αμερικανός Τίμοθι Ντόλαν και ο Μαρκ Ουέλετ από τον Καναδά.

 Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ γύρω στις 20.15 (ώρα Ελλάδας).

 Όπως προέβλεψε χθες και ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, «(ο καπνός) θα είναι μαύρος, δύσκολα να είναι θετική η πρώτη ψηφοφορία».

 Αύριο Τετάρτη, θα υπάρξουν τέσσερις ψηφοφορίες (δυο το πρωί και δυο το απόγευμα), μέχρι να καταφέρει κάποιος υποψήφιος να συγκεντρώσει τουλάχιστον 77 ψήφους (αριθμός που αντιστοιχεί στα 2/3 των εκλεκτόρων).

Πηγή ‘Εθνος