Υπό το βαρύ στίγμα σκανδάλων οι εκλογές στη Βουλγαρία
Σε ήπιο κλίμα, χωρίς έως αυτήν την ώρα να έχουν αναφερθεί σημαντικές παραβάσεις της δημόσιας τάξης ή της εκλογικής νομοθεσίας, επτά εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν σήμερα σε δώδεκα χιλιάδες, περίπου, εκλογικά τμήματα, στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό, για την ανάδειξη των 240 εδρώντης (42ης) Λαϊκής Συνέλευσης της Βουλγαρίας.
Συμμετέχουν στις σημερινές εκλογές 45 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών προσεγγίζει τους οχτώ χιλιάδες διακόσιους. Γύρω στις 20.00 τοπική ώρα θα γίνουν γνωστά τα πρώτα exit polls. Στη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας,μισθοί και συντάξεις ετέθησαν σε καθεστώς «κατάψυξης».
Η λαϊκή οργή στη Βουλγαρία έλαβε τη μορφή μαζικών διαδηλώσεων, σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον 5 Βούλγαροι αυτοπυρπολήθηκαν για να εκφράσουν την απόγνωση τους για τον «φαύλο κύκλο» ανεργίας-κοινωνικής περιθωριοποίησης.
Όλα αυτά, εξανάγκασαν σε παραίτηση την κυβέρνηση μειοψηφίας του συντηρητικού κόμματος ΓΕΡΜΠ,τον περασμένο Φεβρουάριο. Η προεκλογική εκστρατεία Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε εξαρχής κάτω από τον συνηθισμένο στην Βουλγαρία «πόλεμο λάσπης» και την σκανδαλολογία.
Η τελευταία μετεξελίχθηκε τον Απρίλιο στο «βουλγαρικό Ουώτεργκειτ», όπως αποκάλεσαν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης τις καταγγελίες για μαζικές υποκλοπές των συνδιαλέξεων στα κινητά τηλέφωνα των κορυφαίων Βούλγαρων πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Στη Σόφια,η Γενική εισαγγελία κάλεσε σε απολογία των πρώην υπουργό Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ.
Η ωμή περιφρόνηση της νομοθεσίας και των δικαστικών θεσμών εκ μέρους τριών υψηλά ιστάμενων δημόσιων λειτουργών(ο πρώην πρωθυπουργός Μπορίσοφ χρησιμοποιούσε άκρως αταίριαστη, για υψηλά ιστάμενο δημόσιο άνδρα, άσεμνη, γλώσσα – σ.σ.) προκάλεσαν την ευρεία δημόσια αγανάκτηση ιδίως όταν ήλθε στο φως της δημοσιότητας η ηχογραφημένη –από άγνωστους δράστες– συνομιλία.
Για το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας, ο κ. Μπορίσοφ κλήθηκε να καταθέσει στους εισαγγελείς.
Συναφώς, ο κ.Κόκκινοφ υπέβαλε ήδη την παραίτηση του σαν εισαγγελέας για υποθέσεις αστικού δίκαιου, ενώ εκκρεμεί και ενδεχόμενη ποινική δίωξη εναντίον του για παραβίαση του καθήκοντος, αποκάλυψη υπηρεσιακού απορρήτου κλπ.
Πλαστά ψηφοδέλτια Δυνητικώς μεγάλη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος μαρτυρά η ανακάλυψη τριακοσίων πενήντα χιλιάδων πλαστών ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στο ανάδοχο τυπογραφείο στην πόλη Κόστινμπρόντ, δυτικά της Σόφιας, στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης από την τοπική εισαγγελία και την αστυνομία.
Τα στοιχεία προέρχονται από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού TV 7, υπογεγραμμένου από τον ίδιο τον διευθυντή ενημέρωσης, Νικολάι Μπαρέκοφ.
Ο γνωστός αυτός Βούλγαρος δημοσιογράφος(ο οποίος εντυπωσίασε το κοινό με τη «στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών» στις πολιτικές προτιμήσεις του από ένθερμο οπαδό του τέως κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο στην κατεύθυνση του εξίσου ένθερμου επικριτή του κ.
Μπορίσοφ μετά την παραίτηση του – σ.σ.) δημοσίευσε την έρευνα του μόλις την προηγούμενη της αναμέτρησης, προκαλώντας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σόφια και στη χώρα( περιορισμένης πάντως κλίμακας) και πραγματική κατακραυγή για τους κινδύνους που απειλούν τη Δημοκρατία στη Βουλγαρία.
Αντιπολιτευόμενες στην προηγούμενη κυβέρνηση πολιτικά κόμματα καταδίκασαν εντονότατα την υποτιθέμενη «απόπειρα εκλογομαγειρικής» εκ μέρους του ΓΕΡΜΠ.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του επίμαχου τυπογραφείου(που τυχαίνει να είναι και εκπρόσωπος του ΓΕΡΜΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του – σ.σ.) είπε στα ΜΜΕ ότι, τα υποτιθέμενα πλαστά ψηφοδέλτια είχαν απομονωθεί σε ξεχωριστή αποθήκη της μονάδας εξαιτίας διάφορων ελαττωμάτων, που τα καθιστούσαν άχρηστα.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του ΓΕΡΜΠ Τσβετάν Τσβετάνοφ επισήμανε ότι, έχει διαλυθεί οποιαδήποτε αμφιβολία και ότι κατέρρευσε η προσπάθεια για δυσφήμηση του ΓΕΡΜΠ και μαζί ο ισχυρισμός ότι το ΓΕΡΜΠ θα χειραγωγούσε ψηφοφόρους, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 11η Μαΐου.
Ο πρόεδρος Ροσεν Πλέβνελιεφ Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ κάλεσε τα αρμόδια θεσμικά όργανα «να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση με τις 350 χιλιάδες ψηφοδέλτια» και τη Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή(ΚΕΕ)να κάνει ό,τι χρειάζεται για να εγγυηθεί τη νομιμότητα και την εντιμότητα των εκλογών, όπως είπε στις δηλώσεις του στο βουλγαρικό και ξένο Τύπο, που έδωσαν ευρύτατη δημοσιότητα.
«Αυτές δεν είναι οι πρώτες εκλογές που κάνουμε τα 23 τελευταία χρόνια (από την χρονική αφετηρία των δημοκρατικών αλλαγών – σ.σ.). Έχουμε μάθει και έχουμε κατορθώσει πολλά. Οι Βούλγαροι πολίτες μπορεί να είναι ήσυχοι, ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα «δράματα», τα οποία να μπορεί να απειλήσουν και να θέσουν υπό αμφισβήτηση όλα εκείνα που έχουμε πετύχει σε αυτά τα 23 χρόνια» τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος. Όπως και να έχει, αυτή η υπόθεση εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς παρατηρητές ως σοβαρό πολιτικό πλήγμα στην αξιοπιστία του ΓΕΡΜΠ, ιδιαίτερα στη σκιά του «βεβαρημένου πολιτικού μητρώου» του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντος κόμματος.
Οι αντίπαλοι του κόμματος αυτού είχαν απευθύνει, πριν δύο χρόνια, οξύτατες κατηγορίες εναντίον του τότε πρωθυπουργού Μπορίσοφ και του υπουργού Εσωτερικών Τσβετάνοφ για νόθευση των δημοτικών και στη συνέχεια – και των (άμεσων – σ.σ.) προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία που έγιναν το φθινόπωρο του 2011.
Οι πρώτες εκλογικές εκτιμήσεις Στις πρώτες εκτιμήσεις τους, οι Βούλγαροι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το σκάνδαλο των πλαστών ψηφοδελτίων να δώσει έναυσμα για ένα ιδιόμορφο κύμα(ή και…’τσουνάμι’) ψήφων «αντιΓΕΡΜΠ», δια της κινητοποίησης μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων και μη εκλογέων.
Όπως υπενθυμίζεται, παρόμοιο σενάριο κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην επιρροή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2009.
Οι Βούλγαροι σοσιαλιστές θα είναι αντιμέτωποι με ένα πρόσθετο πλήγμα εφόσον καταγραφούν στην κάλπη τριακόσιες ίσως και πεντακόσιες χιλ. ψήφοι διαμαρτυρίας, εν συνεχεία των σχετικών δηλώσεων του τέως αρχηγού του συμμαχικού τους «Κίνηματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ), Αχμέτ Δογάν.
Πηγή:protothema.gr