, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

Φόβοι στη Φινλανδία για τρομοκρατική επίθεση – Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας

Η Φινλανδική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (SUPO) αύξησε τα επίπεδα απειλών της χώρας την Τετάρτη, λέγοντας ότι έχουν γνωστοποιηθεί σοβαρά σχέδια σχετιζόμενα με την τρομοκρατία στη Φινλανδία.
«Η πιο σημαντική τρομοκρατική απειλή στη Φινλανδία εξακολουθεί να τίθεται από μεμονωμένους “ηθοποιούς” ή μικρές ομάδες που παρακινούνται από τη ριζοσπαστική ισλαμική προπαγάνδα ή τις τρομοκρατικές οργανώσεις που τους ενθαρρύνουν», ανέφερε η SUPO σε δήλωσή της μετά την άνοδο του επιπέδου απειλής.
Στη σκανδιναβική χώρα δεν έχουν γίνει επιθέσεις όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το Ελσίνκι έχει αυξήσει την ανησυχία του μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στη γειτονική Σουηδία και τη Ρωσία.
Η SUPO δήλωσε ότι η αυξημένη απειλή τέθηκε κυρίως από αλλοδαπούς μαχητές που εγκατέλειψαν τη Φινλανδία για να πολεμήσουν παράλληλα με το ισλαμικό κράτος και οι οποίοι έχουν αποκτήσει σημαντικές θέσεις εντός του οργανισμού.
«Οι συνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση είναι πιο άμεσες και σοβαρές από πριν … Μέχρι στιγμής δεν είχαμε να αποτρέψουμε μια συγκεκριμένη επίθεση», δήλωσε ο διευθυντής της SUPO Antti Pelttari σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με την προηγούμενη αξιολόγηση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2015, η απειλή των επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ήταν χαμηλή.