, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Ανησυχίες για μία «νέα Τιενανμέν» στο Χονγκ Κονγκ

Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να οδηγήσουν σε μια «νέα Τιενανμέν», σύμφωνα με τον αντιφρονούντα Κινέζο εικαστικό Άι Ουεϊουέι.
«Δεν θα έλεγα ότι δεν μπορεί να συμβεί ξανά», δήλωσε ο καλλιτέχνης, που έχει έδρα το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία Deutsche Welle. «Μπορεί να συμβεί, αν και με βαρύ κόστος για την Κίνα», επισήμανε συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις του 1989 με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, που τερματίστηκαν με αιματηρή καταστολή.
Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας, διαρκούν εννέα συναπτές εβδομάδες. Τη Δευτέρα, οι κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου κλιμακώθηκαν με γενική απεργία και πορείες σε επτά συνοικίες.
Αφορμή των διαδηλώσεων ήταν ένα σχέδιο νόμου -έχει πλέον αποσυρθεί- που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων για κακουργήματα στην ηπειρωτική Κίνα.  Οι κινητοποιήσεις πήραν γρήγορα άλλη τροπή, μετατράπηκαν σε ξέσπασμα οργής εναντίον της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και της επικεφαλής της Κάρι Λαμ.
Την Τρίτη το Πεκίνο προειδοποίησε τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις να μην «παίζουν με τη φωτιά» για να μη «χαθούν από αυτήν», απαιτώντας η κατάσταση στην πόλη να εξομαλυνθεί το ταχύτερο δυνατό.