, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Βαυαρία: Μεγάλες απώλειες για CSU και SPD δείχνουν τα exit – polls

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) -σύμμαχοι της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση- στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που έγιναν σήμερα, Κυριακή, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας, στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα exit-polls, το CSU αναδεικνύεται ναι μεν πρώτο κόμμα, έχοντας ωστόσο υποστεί βαρύ πλήγμα, καθώς το ποσοστό του περιορίζεται στο 35,5%. Να σημειωθεί, ότι στις τελευταίες εκλογές, το CSU είχε πάρει 47,7%.
Οι Πράσινοι ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 18,5%, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεται στην τρίτη θέση με 11%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD από την πλευρά τους βρίσκονται στην πέμπτη θέση, λαμβάνοντας ποσοστό της τάξης του 10%, ενώ στο 10,5% διαμορφώνεται η δυναμική των Ελεύθερων Ψηφοφόρων.
Το όριο εισόδου στην τοπική βουλή φαίνεται πως υπερβαίνουν οι Φιλελεύθεροι του FDP, οι οποίοι λαμβάνουν το 5% των ψήφων, ενώ στο 3,5% περιορίζεται το ποσοστό της Αριστεράς (Die Linke).
Με βάση τα exit-polls, οι συντηρητικοί σύμμαχοι της Μέρκελ χάνουν την αυτοδυναμία και θα κληθούν να αναζητήσουν συμμαχίες, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το CSU κυριαρχεί πολιτικά στο πλούσιο κρατίδιο της Βαυαρίας από τη δεκαετία του 1960, με τα ποσοστά τους συνήθως να υπερβαίνουν το 50%.