04:13, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Βρετανία: Προσπαθούν να τα βρούνε Συντηρητικοί και Εργατικοί

Αισιοδοξία ότι  μετά και τα άκρως απογοητευτικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, θα υπάρξει ένας συμβιβασμός με τους Εργατικούς για το Brexit, εκφράζει μερίδα στελεχών των Συντηρητικών. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Ρουθ Ντέιβιντσον, κορυφαίου στελέχους των Τόρις στη Σκωτία.
Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση εκτίμησε ότι είναι δυνατή η συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. Προειδοποίησε δε ότι εάν αυτό δεν συμβεί τότε το «χαστούκι» στις Ευρωεκλογές μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρό από ό,τι αυτόστις τοπικές εκλογές. Από την άλλη, σημειώνεται ότι αισθητά ενισχυμένα ήταν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ε.Ε., με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να δηλώνουν μάλιστα ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα ακύρωσης του Brexit.
«Εάν πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών ήταν μήνυμα αφύπνισης, περιμένετε να δείτε τι θα γίνει στις Ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου» είπε χαρακτηριστικά η Ντέιβιντσον. «Μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες και πραγματικά ελπίζω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αναγνώρισε την περασμένη Παρασκευή ότι εντείνονται πια οι πιέσεις στη Βουλή να καταλήξει σε συμφωνία. Ωστόσο ακόμη και εάν οι ηγέτες των δύο κομμάτων καταλήξουν σε συμβιβασμό, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι αυτό θα λάβει τη στήριξη της Βουλής. Και τούτο γιατί επικρατούν πολλές διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του κάθε κόμματος.
Αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ένα νέο δημοψήφισμα.