, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Γαλλία: Νέα επεισόδια στη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων»

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Παρίσι σήμερα, κατά το 23ο Σάββατο των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων».
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών κι ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε μοτοσικλέτες στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το Reuters, ενώ κάδοι απορριμμάτων και μηχανάκια πυρπολήθηκαν. Η αστυνομία αντέδρασε, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Πολλοί διαδηλωτές έκαναν σαφείς αναφορές στην καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, που προκάλεσε ένα ξεχείλισμα εθνικής συγκίνησης και ώθησε πλούσιες οικογένειες και μεγάλες επιχειρήσεις να αναλάβουν δεσμεύσεις για δωρεές που φθάνουν περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αποκατάστασή της.
«Εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;» ήταν η φράση στην μπλούζα ενός διαδηλωτή. «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους» ήταν άλλη φράση που παρέπεμπε στο γνωστό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό.
Οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησαν τον Νοεμβρίο, αρχικά λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης, αλλά εξελίχθηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα εναντίον του προέδρου Μακρόν και της ώθησής του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: naftemporiki.gr