21:04, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Γαλλία: Σε «κατάσταση πολιορκίας» το Παρίσι

Σε μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών έχουν προχωρήσει και σήμερα, Σάββατο, οι αστυνομικές αρχές στο Παρίσι, καθώς οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» έχουν… σημάνει συναγερμό.
Η πρωτεύουσα της Γαλλίας μοιάζει να βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας», όπως τουλάχιστον σχολιάζουν γαλλικά ΜΜΕ, καθώς οι αρχές φοβούνται την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου.
Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που συμβουλεύουν, όπως και οι ΗΠΑ, τους πολίτες τους που έχουν ταξιδέψει στη Γαλλία να είναι προσεχτικοί.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 278 συλλήψεις. Περίπου 90.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα έχουν επιστρατευθεί προκειμένου να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα.
Για σήμερα, Σάββατο, κλειστός θα παραμείνει ο Πύργος του Άιφελ, καθώς επίσης αρκετά μουσεία, θέατρα και βιβλιοθήκες στη γαλλική πρωτεύουσα
Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» πυροδότησαν τα σχέδια για επιβολή φόρου στα καύσιμα. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και πολύ πέραν των γαλλικών συνόρων. Οι πράσινοι φόροι έχουν αναδειχθεί σε «κόκκινο πανί», καθώς οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές ελίτ έχουν αποτύχει να εξηγήσουν στους πολίτες την αναγκαιότητά τους.
Η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και καιρό, αλλά η καρέκλα του για πρώτη φορά τρίζει τόσο έντονα, όπως προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές.  Σε δεινή θέση βρίσκεται και ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ.