, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Γερμανία: Μειωμένο ωράριο για να αποφύγουν μαζικές απολύσεις

Οι γερμανικές εταιρείες στον κλάδο της μεταποίησης είναι έτοιμες το επόμενο τρίμηνο να κάνουν χρήση του συστήματος του μειωμένου ωραρίου και να αποφύγουν μαζικές απολύσεις. Τα σχετικά αναφέρονται σε έρευνα του έγκριτου οικονομικού ινστιτούτου Ιfo, το οποίο συνδέει την απόφαση αυτή με το ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Γερμανίας έχει αντίκτυπο στη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου. Στην έρευνα είχαν λάβει μέρος 2.000 εταιρείες, εκ των οποίων το 8,5% αναμένεται να χρησιμοποιήσει το προαναφερθέν σύστημα – πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2013.
Επιπλέον, όπως φάνηκε στην έρευνα, ήδη το 3,8% των εν λόγω επιχειρήσεων χρησιμοποιεί το μειωμένο ωράριο, το επονομαζόμενο Kurzarbeit. Αξίζει να αναφερθεί πως το μοντέλο αυτό είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί από πολλές χειμαζόμενες γερμανικές εταιρείες στην ύφεση του 2008-2009, δίνοντάς τους το περιθώριο να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Εκείνη τη χρονική περίοδο οι απασχολούμενοι τους εργάζονταν λιγότερες ώρες, η χρήση των εργοστασίων ήταν περιορισμένη, ενώ η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να αποζημιώνει τους εργαζομένους για μέρος των χαμένων ημερομισθίων τους.
«Η κάμψη της οικονομίας έχει αρχίσει σταδιακά να αποτυπώνεται στην αγορά εργασίας», παρατηρεί ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικών προβλέψεων του Ifo, Τίμο Βολμερσέουζερ. «Η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση από τα μέσα της περασμένης χρονιάς. Οι λιγότερες ώρες εργασίας συνιστούν μία επιλογή, εάν οι εταιρείες επιθυμούν να διατηρήσουν τους εξειδικευμένους εργαζομένους τους ανεξαρτήτως της δυσκολίας της εποχής που διανύουμε». Τον μήνα Ιούνιο, τέλος, η ανεργία εμφάνισε μικρή πτώση στη Γερμανία εν συγκρίσει με τον Μάιο, ο δείκτης παραμένει στο 5%, αλλά είχε άνοδο η υποαπασχόληση.
πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.