22:24, Παρασκευή
01 Ιουλίου 2022

Διχάζουν τα ηλεκτρικά πατίνια στην Ευρώπη – Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες;

Τα ηλεκτρικά πατίνια που θα κυκλοφορούν στο Παρίσι με νέους κανόνες που θα επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους τα χρησιμοποιούν στα πεζοδρόμια. Ταυτόχρονα, θα ορίσει συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης και θα επιβάλει ένα ετήσιο τέλος στις διαχειρίστριες εταιρείες.
Ενόψει της υιοθέτησης ενός νόμου για τα ηλεκτρικά πατίνια, που αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο εντός του έτους, το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο ύψους 135 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί στο πεζοδρόμιο. Το πρόστιμο σε όσους μπλοκάρουν τα πεζοδρόμια παρκάροντας εκεί τα πατίνια τους, θα φτάνει τα 35 ευρώ, ενώ δημοτικοί υπάλληλοι θα αναλάβουν να τα απομακρύνουν.
Ο δήμος, μολονότι στηρίζει τους νέους τρόπους μετακίνησης που αντικαθιστούν τα ρυπογόνα οχήματα, τόνισε ότι η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, που αυξάνεται ραγδαία, θέτει σε κίνδυνο τους πεζούς, ιδίως τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Η στάθμευσή τους οπουδήποτε εμποδίζει τους γονείς με καροτσάκια και τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Στην Ισπανία, τον Δεκέμβριο ο δήμος της Μαδρίτης διέταξε τις εταιρείες Voi, Wind και Lime να απομακρύνουν τα ηλεκτρικά πατίνια τους από τους δρόμους, με το σκεπτικό ότι δεν τηρούσαν τον κανονισμό που όριζε σε ποιες περιοχές επιτρεπόταν να κυκλοφορούν.
Στη Γερμανία, πάντως, η κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την κυκλοφορία όχι μόνο των «οχημάτων με ηλεκτροκίνηση χωρίς κάθισμα», αλλά και των ηλεκτρικών μονόκυκλων στους δρόμους, που θα μπορούν να «συμβιώνουν» στο εξής με τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
«Τα ηλεκτρικά πατίνια θα προκαλέσουν μια νέα ζώνη συγκρούσεων» στο αστικό τοπίο, που «είναι ήδη επιβαρυμένο» σχολίασε ο Όλιβερ Μάλτσοβ, του αστυνομικού συνδικάτου GdP.
Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στις ΗΠΑ εξαιτίας ατυχημάτων με ηλεκτρικά πατίνια, ανέφερε τον Φεβρουάριο, ο οργανισμός Consumer Reports.
Πηγή: naftemporiki.gr