, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Δεν ανησυχεί για αποχώρηση της Πολωνίας από την ΕΕ ο Γιούνκερ

Η Πολωνία είναι απίθανο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη κι αν το κυβερνών ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) επανεκλεγεί φέτος, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Απαντώντας σε ερώτηση της πολωνικής εφημερίδας Rzeczpospolita σχετικά με το αν θα υπάρξει ένα «Polexit» μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στην Πολωνία, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Όχι».
«Η Πολωνία είναι μαζί μας (με την Ευρωπαϊκή Ένωση) επειδή έχουμε κοινές αξίες», δήλωσε ο Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η δήλωσή του έγινε ενώ το μεγαλύτερο μέτωπο της αντιπολίτευσης στην Πολωνία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ΕΕ.
Το PiS βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πολωνικά δικαστήρια από τις αρχές του 2016. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν την Κομισιόν.
Ανήσυχη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση περιφρονεί θεμελιώδεις δημοκρατικές προδιαγραφές σ’ αυτή τη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων, η επιτροπή άρχισε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για να διαπιστώσει αν η Πολωνία τηρεί το κράτος δικαίου.
Το κόμμα έχει επίσης συγκρουσθεί με τις Βρυξέλλες όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετανάστευση.