21:20, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Διπλή ήττα των Σοσιαλιστών στην Ισπανία

Μετά το στοίχημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο Πέδρο Σάντσεθ έχασε και εκείνο του προϋπολογισμού, κάτι που τον αναγκάζει μετά από μόλις 8 μήνες στην εξουσία να οδηγήσει την Ισπανία στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούνιο, χάρις στην υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών, με στόχο την επανάληψη του διαλόγου που διακόπηκε υπό την πρωθυπουργία του Μαριάνο Ραχόι και την επίλυση της κρίσης.

Όμως οι συνομιλητές του παραμένουν αμετακίνητοι ως προς το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, κάτι για το οποίο η Μαδρίτη ούτε που θέλει να ακούσει και ως… αντίποινα οι Καταλανοί καταψήφισαν το προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, μάλλον αποθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από το οικονομικό «πείραμα» της Ισπανίας για αύξηση 22% του κατώτατου μισθού, από τα 736 στα 900 ευρώ, πυροδοτώντας ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία μιας χώρας με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης. Μπροστά στους ισχυρισμούς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, περί ενίσχυσης των καταναλωτικών δαπανών και περισσότερων προσλήψεων, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη της τελευταίας 40ετίας αύξηση συνεπάγεται την απώλεια έως και 125.000 θέσεων εργασίας, καθώς οι εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αύξηση του κόστους.

Το… άρωμα κάλπης ήταν αισθητό εδώ και αρκετές ημέρες, μια και η κυβέρνηση Σάντσεθ έχει υιοθετήσει προεκλογικό τόνο, κατηγορώντας τη Δεξιά και τους αυτονομιστές ότι ψηφίζουν χέρι-χέρι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν θέλει να χάσει χρόνο που ίσως να μετρά αντίστροφα. Οι Σοσιαλιστές έρχονται πρώτοι μεν στις δημοσκοπήσεις, που τους δίνουν ένα 30%, όμως τα δύο βασικά κεντροδεξιά κόμματα συγκεντρώνουν από κοινού πάνω από 30% και θέλει να προλάβει μεγαλύτερες απώλειες. Στην Ανδαλουσία, εξάλλου, οι κάλπες τούς επεφύλαξαν πέρυσι ένα ηχηρό «χαστούκι», καθώς εκθρόνισαν τους Σοσιαλιστές με τη βοήθεια του ακροδεξιού Vox.

Το σίγουρο είναι πως η Ισπανία βυθίζεται για μια ακόμη φορά σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι εξελίξεις προβληματίζουν τους επενδυτές και θέτουν υπό πίεση τα ισπανικά κρατικά ομόλογα, που όμως προς το παρόν είναι περιορισμένες, μόνο και μόνο γιατί οι αγορές έχουν στραμμένη την προσοχή τους αυτή την περίοδο στον άλλον μεγάλο του ευρωπαϊκού Νότου, την Ιταλία.

Γ. Μ.