, Σάββατο
25 Μαρτίου 2023

Ηχηρή παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους

Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία, κηρύσσοντας νίκη έναντι του ISIS, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους Μπρετ Μακ Γκουρκ, υπέβαλε την παραίτησή του.
Ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει πως πρόκειται να αφήσει τη θέση του το Φεβρουάριο του 2019, ωστόσο η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι τον βρήκε αντίθετο. Υπάλληλος του υπουργείο Εξωτερικών είπε στο CNN ότι ο Μακ Γκουρκ ενημέρωσε για τις προθέσεις του τον Μάικ Πομπέο ήδη από την Παρασκευή και πως επίσημα θα φύγει από τη θέση του στις 31 Δεκεμβρίου.
Πηγές που γνωρίζουν το θέμα και τις οποίες επικαλείται το CNN, αναφέρουν πως ο Μακ Γκουρκ απογοητεύτηκε από την ξαφνική ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, απόφαση που είναι αντίθετη από τη στρατηγική του.
Μάλιστα, προσφάτως είχε διαβεβαιώσει τον διεθνή συνασπισμό πως θα μείνουν στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν το Ιράν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μακ Γκουρκ θεώρησε την απόφαση ως απερίσκεπτη και δεν μπορούσε να την ενστερνιστεί, πόσο μάλλον να την εκτελέσει. Οι πηγές ανέφεραν ότι η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην απόφασή του.
Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια, σύμφωνα με το CNN θα αναλάβει κάποια θέση στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως υπερασπίστηκε την απόφασή του, λέγοντας πως εκπληρώνει μια υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 να εγκαταλείψει την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη δουλειά άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, με ελάχιστα ως αντάλλαγμα, και είναι καιρός για άλλους να πολεμήσουν τελικά», δήλωσε ο Τραμπ.
«Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του ISIS. Κάναμε δουλειά εκεί. Είναι καιρός να γυρίσουμε σπίτι και να ανοικοδομήσουμε», σημείωσε.
Φωτο: Hadi Mizban / AP