06:38, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Ισπανία: Πιθανή συνεργασία σοσιαλιστών με κεντροδεξιούς

Τα τρία κόμματα της ισπανικής Δεξιάς προς την άλωση του Μεγάρου της Μονκλόα στην Ισπανία φαίνεται να χάνει σιγά σιγά την δύναμη της, σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσκόπησης της εφημερίδας El Publico, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τις πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Με βάση τις εκτιμήσεις της έρευνας, είτε ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos θα πρέπει να πράξει εκείνο που σήμερα δηλώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει, δηλαδή να συνεργαστεί με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και να στηρίξει μία δεύτερη θητεία του, είτε το PSOE θα χρειασθεί να επεξεργαστεί μία νέα και πολύπλοκη συμμαχία με τους Podemos και τους τοπικούς αυτονομιστές στην Καταλονία και την Εουσκάδι (Βάσκοι).
Αυτό μπορεί να συμβεί διότι εάν αθροιστούν οι έδρες των κομμάτων που συγκροτούν το πολυσυζητημένο σχήμα των «τριών δεξιών» (Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) 82, Ciudadanos 54, Vox 20), υπολείπονται κατά 20 των απαιτούμενων 176 για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας PSOE (126έδρες) -Ciudadanos (54 έδρες), το αντίστοιχο σχήμα θα ξεπερνούσε κατά 4 τον αναγκαίο αριθμό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Βέβαια, σε όλο τούτο το υποθετικό σχήμα βασικός διαμορφωτής θα είναι η στάση των περίπου εννέα εκατ. αναποφάσιστων Ισπανών που σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα των εκλογών και φυσικά το μήλο της έριδος των κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία.
Μία τέτοια κυβερνητική συμμαχία του Ριβέρα θα ήταν εξίσου δύσκολη και για τον Σάντσεθ, ιδίως στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τα αυτονομιστικά κόμματα της Ισπανίας, πολύ περισσότερο την ώρα που συνεχίζεται η δίκη, ή η εξορία, των Kαταλανών πολιτικών, όταν μάλιστα αυτοί προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σάντσεθ μη ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.
Με βάση την εθνικιστική στάση του Ριβέρα απέναντι στην Καταλoνία, μία στήριξη των πάνω από 20 Καταλανών βουλευτών για την ψήφιση του προϋπολογισμού της Ισπανίας θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα.
Πηγή: iefimerida.gr