, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Κίτρινα Γιλέκα: Δακρυγόνα και αντλίες νερού στο Παρίσι

Με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ολοκληρώθηκε ο ένατος γύρος των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων, τα οποία αντιτίθενται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, προχώρησαν στη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές από την Αψίδα του Θριάμβου.

Είχε προηγηθεί πετροπόλεμος εκ μέρους μίας μερίδας των συγκεντρωμένων, οι οποίοι βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού μνημείου του Παρισιού.

Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 50 συλλήψεις.

Σε κάθε περίπτωση, το «παρών» στις σημερινές κινητοποιήσεις έδωσαν χιλιάδες πολίτες, με τις διαδηλώσεις να είναι κατά κύριο λόγο ειρηνικές.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να τεθούν σε επιφυλακή πάνω από 80.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι.

Οι κινητοποιήσεις εναντίον του Μακρόν ξεκίνησαν τους προηγούμενους μήνες, με αφορμή την αύξηση των φόρων στα καύσιμα, ένα μέτρο το οποίο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει.

Ωστόσο, οι πολίτες της Γαλλίας εξακολουθούν να αντιδρούν, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου, ο οποίος από την πλευρά του, συνεχίζει να υλοποιεί ένα πρόγραμμα μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας.

Πηγή: Νaftemporiki.gr