, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση στην Ιταλία – Έτοιμος να παραιτηθεί υπουργός του Σαλβίνι για διαφθορά

Έτοιμος να παραιτηθεί με αφορμή της εις βάρος του καταγγελίες για σκάνδαλο διαφθοράς είναι ένας υπουργός της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι προκειμένου να αποτραπεί μια κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού των λαϊκιστών στη Ρώμη.
Ο υφυπουργός Μεταφορών Αρμάντο Σίρι, που είναι και σημαντικός οικονομικός σύμβουλος του Σαλβίνι και σύμμαχος του ακροδεξιού πρώην συμβούλου στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για το κατά πόσον έλαβε μίζα 30.000 ευρώ από επιχειρηματία για να προωθήσει συγκεκριμένες πολιτικές αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Δύο κυβερνητικά στελέχη είπαν ότι ο υπουργός του Σαλβίνι θα υποβάλει σήμερα Δευτέρα ή αύριο την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ώστε να μην αναγκαστεί ο τελευταίος να τον αποπέμψει. «Η μόνη διέξοδος απ’ αυτό το αδιέξοδο είναι μια “εκούσια” παραίτηση του Σίρι, επειδή η κυβέρνηση δεν θα επιβίωνε της αποπομπής του από τον πρωθυπουργό», είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Politico. Kι ένας δεύτερος συμπλήρωσε: «Είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε απ’ αυτή την κατάσταση, επειδή δεν αντέχουμε μια κυβερνητική κρίση λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές».
Τριγμοί στη συγκυβέρνηση Σαλβίνι-Ντι Μάιο
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερους τριγμούς μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο με αξιωματούχους της Λέγκα να απειλούν ότι θα αποσύρουν την στήριξή τους προς τον Κόντε, αν παρέμβει. Από την άλλη πλευρά οι Πεντάστεροι έχουν ζητήσει την παραίτηση του Σίρι. «Όταν εμπλέκεται η μαφία δεν μπορούμε να περιμένουμε τη δίκη για να αποφασίσουμε», είπε ο Ντι Μάιο προ ημερών. Σύμφωνα με την εισαγγελία της Ρώμης ο επιχειρηματίας που φέρεται να δωροδόκησε τον υπουργό του Σαλβίνι είχε επιχειρηματικές σχέσεις με τον Σικελό επιχειρηματία Βίτο Νικάστρι, που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί 12ετής κάθειρξη για τις καταγγελλόμενες σχέσεις του με τη μαφία.
Ο Σαλβίνι κι άλλα κορυφαία στελέχη της Λέγκα υποστηρίζουν ότι τα έως τώρα στοιχεία εις βάρος του Σίρι δεν αρκούν για την καταδίκη του, ούτε τον συνδέουν με τη μαφία κι ως εκ τούτου δεν βλέπουν το λόγο να παραιτηθεί. Στη διάρκεια ταξιδιού του στην Κίνα προ ημερών ο Κόντε είπε ότι αν ήταν στο χέρι του ο Σίρι θα είχε ήδη απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Αλλά ο Σαλβίνι απέρριψε χθες τις θέσεις του πρωθυπουργού δηλώνοντας ότι «ο Κόντε ήταν παλαιότερα δικηγόρος, όχι δικαστής»… Ενώ και ο υπουργός Γεωργίας, που προέρχεται από τη Λέγκα, Τζιαν Μάρκο Τσεντινάιο τόνισε ότι ο Κόντε δεν έχει την εξουσία για να αποπέμψει τον Σίρι κι ότι «αν τον διώξει με διάταγμα ενάντια στη θέλησή μας θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας προς το πρόσωπό του».
Ντι Μάιο και Σαλβίνι έχουν δηλώσει πολλές φορές δημοσίως ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην παρούσα φάση στις κάλπες, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός τους ταλανίζεται από εντάσεις τους τελευταίους μήνες με τις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών να έχουν χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό. «Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση είναι τεταμένη και θα είναι δύσκολη η επιβίωση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις τη χώρα μ’ αυτόν τον τρόπο», είπε ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους.