Μόσχα: Η απάντηση στην «ανεύθυνη» επιλογή της Ε.Ε.

Λυπηρή αλλά και ανεύθυνη χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος Ρώσων αξιωματούχων για το περιστατικό στο Στενό του Κερτς, ισχυριζόμενο ότι η Μόσχα θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν την Παρασκευή νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την επίθεση σε τρία ουκρανικά πλοία στο Στενό του Κερτς, καθώς και για την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Είναι λυπηρό που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ταχθεί de facto στο πλευρό των αρχών του Κιέβου που αντέστρεψαν πλήρως τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Στενό του Κερτς τον Νοέμβριο… Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει έλλειψη σεβασμού για το δικαίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προστατεύει τα κρατικά σύνορά της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μια «ανεύθυνη» επιλογή, η οποία θα ενθαρρύνει το Κίεβο στην επιδίωξη μιας «πολιτικής της πρόκλησης», θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Η ρωσική πλευρά δεν θα αφήσει τη μη φιλική ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς απάντηση» προειδοποίησε το υπουργείο.

Στις 25 Νοεμβρίου, δύο ουκρανικά πολεμικά πλοία και ένα ρυμουλκό εισήλθαν παράνομα, όπως υποστηρίζει η ρωσική πλευρά, στα ρωσικά χωρικά ύδατα, καθώς έπλεαν προς το Στενό του Κερτς, στην είσοδο της Αζοφικής Θάλασσας. Η Ρωσία κατέλαβε τα ουκρανικά πλοία και συνέλαβε τα πληρώματά τους όταν αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην απαίτηση να σταματήσουν.