14:36, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου επισκέπτεται την Τουρκία

Στην Τουρκία έφθασε σήμερα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο Κούσνερ, που είναι υπεύθυνος για την πολιτική της Ουάσινγκτον στο ισραηλινο-παλαιστινιακό, έχει πει πως το σχέδιο θα αντιμετωπίζει ζητήματα τελικού καθεστώτος της διένεξης, περιλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης συνόρων.

Ο Ερντογάν είναι ένας από τους πιο έντονους επικριτές της υποστήριξης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ, σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απολέσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσουν την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να είναι μέρος του προβλήματος αντί της λύσης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες πριν φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μουσουλμάνων ηγετών η οποία απείλησε με οικονομικά μέτρα εναντίον χωρών που ακολούθησαν τις ΗΠΑ μεταφέροντας τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα στο Sky News Arabia στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε αραβικές χώρες του Κόλπου που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ο Κούσνερ δεν έκανε καμία ειδική αναφορά σε παλαιστινιακό κράτος, η δημιουργία του οποίου υπήρξε στόχος-κλειδί των ειρηνευτικών προσπαθειών της Ουάσινγκτον για δύο δεκαετίες.