, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Ο τρόμος επέστρεψε – Ο κύκλος αίματος που απειλούν να ανοίξουν το Κράιστσερτς και η Ουτρέχτη

Ακόμη και αν η αιματοχυσία στη Νέα Ζηλανδία και η επίθεση στην Ουτρέχτη αποδειχθεί πως δεν συνδέονται μεταξύ τους και αποτελούν μια τραγική, σύμπτωση ολόκληρος ο πλανήτης βλέπει ξανά απειλητικά τα σύννεφα της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΥΛΩΝΑ

Στον βωμό της προεκλογικής του καμπάνιας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το λουτρό αίματος στα τζαμιά της μακρινής Νέας Ζηλανδίας, για να εμφανιστεί ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων. Τρία εικοσιτετράωρα αργότερα, ένας Τούρκος σκόρπισε τον θάνατο στην Ολλανδία. Τραγική σύμπτωση;

Όποια και αν ήταν τα κίνητρα του δολοφόνου στο τραμ της Ουτρέχτης, γεγονός είναι πως οι «εκρήξεις» Ερντογάν καλλιέργησαν κλίμα θρησκευτικού-πολιτισμικού πολέμου. Την ίδια ώρα, η αιματοχυσία στη Νέα Ζηλανδία υπενθύμισε με τον πιο τραγικό τρόπο την απειλή που αποτελούν οι εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες με ισλαμοφοβικό υπόβαθρο.

Στον βωμό του μίσους

Στη μνήμη όλων ήρθε o ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που το 2011 εκτέλεσε 77 ανθρώπους στο Όσλο, στο νησάκι Ουτόγια, αιματοκυλώντας κατασκήνωση της Νεολαίας του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος.

Ακολούθησε το σοκ από τη σφαγή 11 Εβραίων στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών, τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Τζο Κοξ, τις επιθέσεις σε τζαμιά στο Λονδίνο και το Κεμπέκ. Αίμα στον βωμό του τυφλού μίσους.

Παρόλο που η Ευρώπη μετρά τις μεγαλύτερες πληγές της από την ισλαμιστική τρομοκρατία, τα σημάδια της νέας απειλής έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2017 υπήρξαν πέντε επιθέσεις που αποδόθηκαν σε εξτρεμιστές της Ακροδεξιάς.

Σχεδόν 1.000 εγκλήματα με ισλαμοφοβικό υπόβαθρο διεπράχθησαν πέρυσι στη Γερμανία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέτοια άτομα ή ομάδες συνδέθηκαν με τουλάχιστον 50 θανάτους το 2018.

Έφτασε η ώρα οι αντιτρομοκρατικές ανά τον κόσμο υπηρεσίες να βάλουν φρένο; Πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι η απάντηση είναι «όχι», απλώς και μόνο επειδή οι πόροι και η προσοχή που δίνονται στη νέα απειλή είναι ανεπαρκείς.

Ο πρώην επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου είχε πρόσφατα προειδοποιήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αφυπνίστηκε με την απειλή που πρεσβεύει η εξτρεμιστική άκρα Δεξιά. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού εμπειρογνώμονες του Κέντρου που ίδρυσε ο πρώην ειδικός πράκτορας του FBI, Αλί Σουφάν, περιέγραψαν ένα υπόβαθρο που εμπνέεται από ένα μείγμα «Μπιν Λαντενισμού» και ακροδεξιάς ιδεολογίας.

Δεν τους ενώνει μόνο το αίμα

Αν και υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, ο ακροδεξιός και ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός και οι υπέρμαχοί του έχουν αρκετά κοινά. Οι βασικοί μηχανισμοί της διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης –από τους συνομηλίκους, μέσω του διαδικτύου ή με άλλον τρόπο– είναι παρόμοιοι, όπως και ο τρόπος με τον οποίο οι δύο μορφές βίαιου ακτιβισμού βρίσκονται στο περιθώριο ενός πολύ ευρύτερου κινήματος, μεγάλο μέρος του οποίου έχει εισχωρήσει στην κοινωνία σε διάφορα μέρη του κόσμου. Δεν υπάρχουν «μοναχικοί λύκοι». Ακόμη και ο μακελάρης του Κράιστσερτς στο «μανιφέστο» του τρόμου υποστήριξε ότι δεν ήταν άμεσο μέλος ομάδας ή οργάνωσης, αλλά είχε επηρεαστεί.

Ένα άλλο κοινό στοιχείο είναι η πεποίθηση ότι η «αντίσταση» στην τυραννία δεν είναι απλώς αποδεκτή αλλά καθήκον. Οι ισλαμιστές λένε ότι οι ηγεμόνες ή τα καθεστώτα θα πρέπει να ανατραπούν αν σταθούν εμπόδιο στον δρόμο της κυριαρχίας των πιστών. Οι εξτρεμιστές της Ακροδεξιάς βλέπουν επίσης τις κυβερνήσεις ως καταπιεστές της ιδανικής κοινότητάς τους, που συνήθως ορίζεται από τη φυλή και μερικές φορές την πίστη, και η εξουσία τους πρέπει να περιοριστεί.

Τόσο οι ισλαμιστές όσο και οι εξτρεμιστές της Ακροδεξιάς πιστεύουν ότι οι ομάδες τους αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή, προτάσσοντας το καθήκον του κάθε μέλους να πολεμήσει. Για τους ισλαμιστές, η πεποίθηση ότι μια πολεμοχαρής Δύση έχει ταχθεί στην ταπείνωση και εκμετάλλευση των μουσουλμάνων του κόσμου στη μεγαλύτερη διάρκεια των τελευταίων 1.000 ετών αποτελεί αξίωμα.

Το δημογραφικό είναι από την άλλη πλευρά η «βάση» για τους ακροδεξιούς εθνικιστές. «Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν», φώναζε πρόσφατα ομάδα διαδηλωτών στις ΗΠΑ, κάποιοι κάτω από σβάστικες. Το μανιφέστο του εκτελεστή της Νέας Ζηλανδίας τιτλοφορείται «Η μεγάλη αντικατάσταση», μια θεωρία που προβλέπει το τέλος της ευρωπαϊκής λευκής φυλής καθώς «απειλείται» από μετανάστες άλλων φυλών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ