Σερβία: Χιλιάδες διαδηλωτές ξανά στους δρόμους κατά του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, για ένατη συνεχόμενη εβδομαδιαία διαδήλωση του κινήματος διαμαρτυρίας, εναντίον του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Με σύνθημα «1 από τα 5 εκατομμύρια», ένα hashtag (# 1of5million) που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2018, όταν ο Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης, «ακόμα και αν 5 εκατομμύρια άνθρωποι κατεβούν στους δρόμους», στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Φοιτητών στο κέντρο του Βελιγραδίου. Έπειτα από ομιλίες, το πλήθος πραγματοποίησε πορεία προς το κοινοβούλιο, το προεδρικό μέγαρο και προς την έδρα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTS.

Η πρώτη διαδήλωση αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του άλλοτε υπερεθνικιστή δεξιού Σέρβου προέδρου έγινε την 8η Δεκεμβρίου, με αφορμή την βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο Μπόρκο Στεφάνοβιτς, αριστερός πολιτικός της αντιπολίτευσης σε μια πολιτική συγκέντρωση στην νότια πόλη Κρούσεβατς, στις 23 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του.

Στη χθεσινή πορεία, φοιτητές του Βελιγραδίου ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Μλάντεν Σαρβέβιτς. Πριν από μια εβδομάδα, ο Σαρβέβιτς χαρακτήρισε «ασήμαντη» μια ομάδα πανεπιστημιακών που εξέφρασαν τη στήριξή τους στο κίνημα εναντίον του Βούτσιτς.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να βρει τους υπεύθυνους για την δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, Σέρβου πολιτικού του Κοσόβου, πριν από έναν χρόνο. Ανήγγειλαν επίσης νέα συγκέντρωση την Τετάρτη στο Βελιγράδι, εις μνήμη του.

Αν και διανύει το δεύτερο μήνα της, η διαδήλωση παραμένει χωρίς σαφές πολιτικό προφίλ.

Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να τεθούν υπό την αιγίδα του μεγαλύτερου μπλοκ της αντιπολίτευσης, της Συμμαχίας για τη Σερβία, και ζητούν να τερματιστεί ο στραγγαλισμός του Βούτσιτς πάνω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ένα πλαίσιο για δίκαιες εκλογές.

Περίπου 20 πόλεις έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν μέσα στο Φεβρουάριο κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ο Σέρβος πρόεδρος έχει τονίσει ότι η αντιπολίτευση επιθυμεί πρόωρες εκλογές, είναι έτοιμος να τις διεξαγάγει. Ωστόσο, ο ετερόκλιτος συνασπισμός αντιπολιτευόμενων κομμάτων, “Συμμαχία για τη Σερβία”, διαμηνύει ότι δεν θα συμμετάσχει σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς έχει πει ότι είναι «διατεθειμένος να ακούσει αυτά που λένε οι πολίτες που διαδηλώνουν, αλλά όχι όσα λένε οι ψεύτες της αντιπολίτευσης».

Ο Βούτσιτς έχει την υποστήριξη του 53% του εκλογικού σώματος. Ο συνασπισμός του διαθέτει πλειοψηφία 160 βουλευτών στην 250μελή βουλή. Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκροτήσουν συμμαχία, θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν περί το 15% των ψήφων.

Πηγή: cnn.gr