, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Σκάνδαλο με άρρωστες αγελάδες στην Ευρώπη

Η Κροατία δεν εισήγαγε κρέας από άρρωστες αγελάδες από την Πολωνία, διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των κροατικών αρχών, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τηλεοπτικές εικόνες που έδειξαν άρρωστες αγελάδες να σκοτώνονται σε σφαγείο και να πωλείται το κρέας τους για κατανάλωση.

Ο επικεφαλής της Επιθεώρησης Κτηνιατρικής, Γκόρνταν Γιέρμπιτς, υπογράμμισε ότι η Κροατία δεν εισήγαγε κρέας από το συγκεκριμένο σφαγείο και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται οι καταναλωτές, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Hina”.

Ο έλεγχος των εγγράφων που επισυνάπτονται σε κάθε ζωικό φορτίο που εισήχθη στην Κροατία αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει εισαγωγή κρέατος από το συγκεκριμένο σφαγείο, ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης που παραχωρήθηκε για το θέμα. Συμπλήρωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το θέμα, ούτως ώστε να διαλυθεί κάθε αμφιβολία και να μην υπάρχει καμία “σκιά”, σε σχέση με την ασφάλεια των προϊόντων που φτάνουν στους καταναλωτές.

Υπογράμμισε επίσης ότι πέρυσι έγιναν περισσότεροι από 14.000 έλεγχοι σε ζώντα ζώα και ζωικά προϊόντα, στη διάρκεια των οποίων ελήφθησαν – για έλεγχο – περισσότερα από 4.500 δείγματα εισαγόμενου νωπού κρέατος. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται σε κάθε στάδιο και είναι αυστηροί, επισήμανε. Επιβεβαίωσε ότι η Κροατία εισάγει μια ορισμένη ποσότητα κρέατος από την Πολωνία, κυρίως φρέσκο βόειο κρέας, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανησυχία, διότι από τον έλεγχο των εγγράφων που είναι σε εξέλιξη προκύπτει ότι δεν έχει εισαχθεί κρέας από το συγκεκριμένο σφαγείο στην Πολωνία.

Οι ανησυχίες των καταναλωτών στην Κροατία αυξήθηκαν έπειτα από τις εικόνες του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TVN από σφαγείο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χλμ. ανατολικά της Βαρσοβίας, στις οποίες φαίνονταν άρρωστες αγελάδες να μεταφέρονται στο σφαγείο, όπου τις κακομεταχειρίζονταν και τις σκότωναν. Την υπόθεση ερευνούν οι πολωνικές αρχές.