21:59, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Ταραχές στο Μπέλφαστ για το "Union Jack"

Νέες ταραχές ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στο Μπέλφαστ, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην κυματίζει πλέον η βρετανική σημαία όλες τις ημέρες του χρόνου στο δημαρχείο, όπως ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.
Μέχρι σήμερα η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου κυμάτιζε μόνιμα στο δημόσιο κτήριο. Ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μπέλφαστ, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των πιστών στη διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στο στέμμα, αποφάσισαν με 29 ψήφους υπέρ, έναντι 21 κατά, να κυματίζει η βρετανική σημαία μόνο 17 ημέρες το χρόνο στο δημαρχείο, σύμφωνα και με τον κανονισμό που εφαρμόζεται για όλα τα κυβερνητικά κτήρια. Η υποστολή της σημαίας έγινε την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την ανέγερση του κτηρίου το 1906.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, χθες βράδυ, μερικές ώρες μετά την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Μπέλφαστ, οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πέντε άτομα συνελήφθησαν κατά τις συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης. Δύο αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς.
Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες όλες τις πλευρές να συνεχίσουν «το δύσκολο έργο της συμφιλίωσης» στη βρετανική επαρχία.
Από τη Δευτέρα οι προτεστάντες πιστοί στην παραμονή της επαρχίας στη Βρετανία οργανώνουν διαδηλώσεις, ενώ μια μεγάλη διαδήλωση οργανώνεται σήμερα στο Μπέλφαστ.
Δύο βόμβες βρέθηκαν επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία, ένδειξη της έντασης που εξακολουθεί να υπάρχει στην επαρχία αυτή, παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 μεταξύ προτεσταντών και καθολικών που έθεσε τέρμα σε τρείς δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ τους, κατά τις οποίες τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Πηγή: naftemporiki