, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για την αγορά των F-35

Με αφορμή την αγορά των ρωσικών S-400, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», εξαπέλυσε επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ μέρα – παρά – μέρα κάνουν δηλώσεις, αντιδρώντας σ’ αυτή την αγορά, ενώ το θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το πώς μια άλλη σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να στέλνουν νταλίκες με όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας».
«Αυτή είναι η ουσία και για να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση κρατούν τακτικά στην επικαιρότητα άλλα θέματα» πρόσθεσε και συνέχισε: «Βλέπετε ότι στα στρατόπεδα που εκπαιδεύονται τα μέλη του ΡΚΚ στην Συρία, κυματίζει η σημαία των ΗΠΑ. Βλέπετε ότι οι επικεφαλής των τρομοκρατών αυτών φωτογραφίζονται με Αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς».
Πρόκειται για δηλώσεις, οι οποίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ολική ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Συρία και την υπόθεση των S-400, η οποία έχει φέρει στα όρια της αμφισβήτησης τη θέση της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Επιπλέον, ο Τσελίκ αναφέρθηκε και στο θέμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ και θεωρείται από την Άγκυρα ως ο «νούμερο 1» υπεύθυνος για το πραξικόπημα του 2016.
Η δριμύτατη τουρκική κριτική στις HΠΑ επέρχεται ενόσω ο Ερντογάν, με πρόσφατες δηλώσεις του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται επιχείρηση του τουρκικού στρατού στα ανατολικά του Ευφράτη, κάτι με το οποίο αντιτίθεται η Ουάσιγκτον.
Πηγή: naftemporiki.gr