13:33, Δευτέρα
24 Ιανουαρίου 2022

Χονγκ Κονγκ: Ένοχο το κίνημα της ομπρέλας

Εννέα ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση δημόσιας όχλησης, εξαιτίας της συμμετοχής τους στο λεγόμενο Κίνημα της Ομπρέλας των μαζικών διαδηλώσεων του 2014, όπου οι πολίτες αμύνονταν στη ρίψη δακρυγόνων με τις ανοιχτές ομπρέλες τους.
Μεταξύ των ακτιβιστών που καταδικάστηκαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως και επτά ετών περιλαμβάνονται τρεις ηγετικές μορφές του κινήματος, που διεκδικούσαν το δικαίωμα του Χονγκ Κονγκ σε ελεύθερες εκλογές, ήτοι να επιλέγει τον δικό του ηγέτη.
Ειδικότερα πρόκειται για τον 60χρονο καθηγητή Κοινωνιολογίας Τσαν Κιν Μαν, τον 54χρονο καθηγητή Νομικής Μπένι Τάι και τον 74χρονο βαπτιστή ιερέα Τσου Γιου Μινγκ. «Ό,τι και αν συμβεί σήμερα, θα αντισταθούμε και δεν θα εγκαταλείψουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Μπένι Τάι.
Τις διαδηλώσεις είχε πυροδοτήσει η απόφαση της Κίνας να επιτρέψει μεν τη διεξαγωγή εκλογών το 2017, δίνοντας ωστόσο την επιλογή στους πολίτες από μία λίστα υποψηφίων οι οποίοι θα έφεραν την έγκριση του Πεκίνου.
Πηγή: naftemporiki.gr