, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από… μακριά Τραμπ και Μέρκελ στο Παρίσι

«Να φέρει τη Γαλλία στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας» είναι η μεγάλη πρόκληση για την οποία εργάζεται μεθοδικά από την εκλογή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
Μετά την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βερσαλλίες στις 29 Μαϊου, σήμερα φθάνουν στο Παρίσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η Αγγελα Μέρκελ για το προκαθορισμένο Γάλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.
Και επειδή ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν έχει στην καρδιά του τη γερμανίδα καγκελάριο, οι αριστοτέχνες του πρωτοκόλλου έχουν βρει τρόπο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε συνάντηση των δύο.
Παράλληλα βέβαια ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώνει και μια πλευρά του χαρακτήρα του, να κατορθώνει ισορροπίες, καθώς δεν άλλαξε τίποτε στο πρόγραμμά του με την Καγκελάριο λόγω της επίσκεψης του Τράμπ.
Η επίσημη υποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ από τον Εμμανουέλ Μακρόν προβλέπεται για τις 15:30 (τοπική ώρα) στο Μέγαρο των Απομάχων (Invalides). Ετσι κατά την προσγείωση του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One, στο αεροδρόμιο του Ορλύ στις 9:00 το πρωϊ, το προεδρικό ζεύγος υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης και εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σχεδόν την ίδια ώρα, στις 08:40, ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο την Αγγελα Μέρκελ με την οποία επισκέφθηκε ένα εργαστήριο γλώσσας, βόρεια του Παρισίου, που οργανώνει ο Γαλλογερμανικός Οργανισμός για τη Νεολαία (ΟFAJ ) με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των νέων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ήταν μια ευκαιρία για τον Μακρόν να επαναλάβει προηγούμενη δήλωσή του ότι σκοπεύει να οδηγήσει «τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».
Επιστρέφοντας στο προεδρικό μέγαρο, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα προεδρεύσει το πρωί μαζί με την καγκελάριο του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.