, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η νταντά έσωσε τη ζωή μωρού με μεταμόσχευση

Η μικρούλα Τάλια Ρόσκα, μόλις 16 μηνών, υπέφερε από μια σπάνια και θανατηφόρα ασθένεια στο συκώτι. Χρειαζόταν άμεσα μεταμόσχευση και τελικά η σωτηρία ήρθε από την νέα της νταντά.
Η Κίρστεν Μάιλς εργαζόταν ως νταντά για την Ταλία και τα δύο αδερφάκια της μόλις για τρεις εβδομάδες όταν αποφάσισε να δωρίσει στο μωρό μέρος από το συκώτι της – και να της σώσει έτσι τη ζωή.
«Ειδικά για ένα μωρό, που δεν μπορεί ούτε να ζητήσει βοήθεια, δεν μου φάνηκε και μεγάλη θυσία: Θα έσωζα μια ζωή» λέει η Μάιλς στην Washington Post.
Η Ταλία πάσχει από ατρησία χοληφόρων, μια πάθηση κατά την οποία οι χοληφόροι πόροί εντός ή εκτός του ήπατος δεν έχουν κανονική ανοίγματα. Αυτό σημαίνει ότι η χολή παγιδεύεται και συσσωρεύεται, ενώ καταστραφεί το συκώτι. Τελικά το οδηγεί σε κίρρωση, που μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Η Κίρστεν αποφάσισε να εξεταστεί για το αν ήταν συμβατός δότης με το μωρό. Οι εξετάσεις βγήκαν θετικές και η επέμβαση οργανώθηκε το συντομότερο δυνατόν.  «Αγγελος επί γης», είπαν για την νταντά οι γονείς της μικρής. protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.