, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κατάρ: Σε πανικό οι πολίτες – Άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ υπό τον φόβο ελλείψεων

PHOTO: Qataris have rushed to stockpile food amid the diplomatic uncertainty. (AP: @shalome05)

Το απόλυτο χάος επικρατεί σήμερα στα σούπερ μάρκετ του Κατάρ με τους πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες από ψώνια, προκειμένου να τα αποθηκεύσουν, μιας και οι μεγαλύτερες δυνάμεις του αραβικού κόσμου διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη χώρα, με αφορμή την υποστήριξη του εξτρεμισμού.
Το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν χθες το διπλωματικό τους προσωπικό από το Κατάρ, με την Υεμένη, τις Μαλδίβες και μια από τις τρεις αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης να ακολουθούν την πλειοψηφία.
Η κατηγορία έγκειται στο ότι παρέχει χρηματοδότηση στους ισλαμιστές – ένας ισχυρισμός που το Κατάρ αρνείται έντονα.
Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, οι υπόλοιποι χώρες του Κόλπου έκλεισαν όλες τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και διέταξαν τους πολίτες τους να παραμείνουν έξω από τη χώρα. Έχουν δώσει μάλιστα προθεσμία 14 ημερών σε όσους είναι στο Κατάρ για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Τώρα υπάρχουν φόβοι ότι το κλείσιμο όλων των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων θα προκαλέσει έλλειψη εφοδιασμού στο Κατάρ – ένα έθνος που βρίσκεται στην χερσόνησο του Περσικού Κόλπου και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μοναδικά χερσαία του σύνορα με τη Σαουδική Αραβία για πρόσβαση στα τρόφιμα.
Στην πραγματικότητα, περίπου το 80 τοις εκατό των απαιτήσεων τροφίμων του Κατάρ προέρχονται από μεγαλύτερους αραβικούς γείτονες του Κόλπου.
Σίγουρα, καθώς τα σύνορα έκλεισαν, οι δυσκολίες εφοδιασμού αναπτύχθηκαν γρήγορα.
Χιλιάδες φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα αναφέρθηκαν ότι είχαν κολλήσει στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, δεν ήταν σε θέση να κάνουν το μοναδικό πέρασμα των συνόρων πέρα ​​από τα σύνορα στο Κατάρ.
Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία σταμάτησαν τις εξαγωγές λευκής ζάχαρης στο Κατάρ – πιθανό χτύπημα για τους καταναλωτές κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού όταν η ζήτηση είναι υψηλή.
Τα ράφια των σουπερμάρκετ άδειασαν κατευθείαν καθώς οι άνθρωποι έσπευσαν να αποθηκεύουν τρόφιμα εν μέσω της αβεβαιότητας.


 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.