, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι ρώσικες αρχές συνέλαβαν τον Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στη Μόσχα τη Δευτέρα ως επικεφαλής της διαδήλωσης στην πρωτεύουσα με χιλιάδες υποστηρικτές να συσπειρώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Η διαδήλωση είναι η δεύτερη μαζική δράση από τις 26 Μαρτίου που κάλεσε ο Ναβάλνι, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος τον επόμενο χρόνο , σχεδιάζοντας μια νέα γενιά στους δρόμους μέσω μιας αδιάσπαστης διαδικτυακής εκστρατείας.
Οι αρχές της Μόσχας είχαν δώσει άδεια για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης σε μια περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης. Όμως ο Navalny ανακοίνωσε χθες αργά ότι οι αρχές άσκησαν πίεση στις εταιρείες για να μην του δώσουν εξοπλισμό βίντεο και ήχου, ώστε να μην μπορεί να ακούγεται με στόχο να ταπεινώσουν τους διαδηλωτές.
Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να μεταφέρει τον χώρο των διαδηλώσεων στην Τβερσκάγια, την κεντρική λεωφόρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο. Αυτό σημαίνει ότι η διαδήλωση θα θεωρείται παράνομη από τις αρχές και η αστυνομία ενδέχεται να επέμβει για να τη διαλύσει.
«Ο Αλεξέι κρατείται στο κλιμακοστάσιο», έγραψε η σύζυγός του Γιούλια στο λογαριασμό του Twitter περίπου 40 λεπτά πριν από την έναρξη του «αγώνα κατά της διαφθοράς» όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τη διαδήλωση, στο κέντρο της πόλης.
Η γυναίκα του μάλιστα, δημοσίευσε μια φωτογραφία του Ναβάλνι όπου έμπαινε σε ένα αστυνομικό αυτοκίνητο στο δρόμο έξω από το σπίτι τους.
Οι υποστηρικτές του Ρώσου αντιπολιτευόμενου συσπειρώθηκαν σε όλη τη Ρωσία, με τις αρχές να προχωρούν σε αρκετές συλλήψεις, καθώς οι αστυνομικοί προειδοποίησαν τους διοργανωτές να μην πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση χωρίς άδεια στη Μόσχα.
Η ομάδα του Ναβάλνι αναμεταδίδει τις διάφορες δράσεις μέσα από ένα στούντιο που δημιουργήθηκε στη Μόσχα, αλλά διακόπηκε τη στιγμή που ο Ναβάλνι συνελήφθη από την αστυνομία.
«Απενεργοποίησαν το ηλεκτρικό ρεύμα στο στούντιο», δήλωσε ο παρουσιαστής Λεονίντ Βόλκοφ σε απόλυτο σκοτάδι λίγο πριν το κανάλι βγει στον αέρα, για να επιστρέψει σε απευθείας σύνδεση μετά από λίγα λεπτά.
Ο ρωσικός ιστότοπος OVD Info, ο οποίος λειτουργεί μία ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή και παρακολουθεί τις συλλήψεις στις διαμαρτυρίες, δήλωσε ότι 27 άνθρωποι κρατήθηκαν σε άλλες πόλεις πριν από την έναρξη της διαμαρτυρίας της Μόσχας στις 2 μ.μ. (1100GMT).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.