, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πάσχει o Τράμπ από το «σύνδρομο Χίτλερ» ;

Το «φαινόμενο» Τραμπ, επιχειρούν να ερμηνεύσουν και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος Αμερικανός ψυχολόγος Τζον Γκάρντερ.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας αποφάσισε να τα βάλει με τον νέο πρόεδρο κάνοντας δημόσια διάγνωσή του περί «κακοήθους ναρκισσισμού» και συγκεντρώνοντας μέσα σε 6 ημέρες τις υπογραφές 40.000 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, που κρίνουν τον Τραμπ ανίκανο να κυβερνήσει και ζητούν την άμεση ψυχιατρική του εξέταση.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο Γκάρντερ ανέλυσε το ψυχολογικό προφίλ του «τοξικού» νέου πλανητάρχη και αποκάλυψε ότι πάσχει από… σύνδρομο Χίτλερ.
«Μπορούμε να αποκαλέσουμε τον “κακοήθη ναρκισσισμό” του Τραμπ και ως “διαταραχή προσωπικότητας Χίτλερ”. Είναι πολύ λεπτό το θέμα της σύγκρισης του Τραμπ με τον Χίτλερ, επειδή ο Χίτλερ είναι το χειρότερο άτομο που πέρασε από την Ιστορία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο Τραμπ είναι της ίδιας “πάστας”. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Χίτλερ από ψυχιατρικής άποψης», τονίζει ο διακεκριμένος ψυχολόγος, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.
Εξηγεί δε πως «ο όρος του κακοήθους ναρκισσισμού που χαρακτηρίζει τον Τραμπ επινοήθηκε από τον διάσημο ψυχαναλυτή Εριχ Φρομ – Εβραίο πρόσφυγα στη ναζιστική Γερμανία – ο οποίος επινόησε τον όρο για να εξηγήσει τον Χίτλερ».
Ειδικευμένος στη μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας, στη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη, ο Γκάρντερ σκιαγράφησε το ψυχολογικό προφίλ του Τραμπ εξηγώντας τα κριτήρια που χρησιμοποίησε για να τον διαγνώσει ως «ψυχικά άρρωστο» και «ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ».
«Ανταποκρίνεται στα κριτήρια διάγνωσης όχι μόνο μιας αλλά τριών διαταραχών προσωπικότητας. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί ο συνδυασμός τους καθορίζει την ασθένειά του, αυτή του “κακοήθους ναρκισσισμού”. Πρόκειται για τον συνδυασμό της ναρκισσιστικής παρανοϊκής και αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας.
Ο συνδυασμός των τριών, τον κάνει πραγματικά επικίνδυνο. Όλα τα παραπάνω επιβαρύνονται στο μέγιστο από μερικού βαθμού μανία».real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.