, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συρία: Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από τον ISIS

Ξεκίνησε τα ξημερώματα η ανακατάληψη της Ράκα, της de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, από τις δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με στόχο να εξαφανίσουν τους μαχητές του ISIS.
Το SDF είναι μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζεται από την ηγεσία των ΗΠΑ και δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το Σάββατο η συμμαχία των Κούρδων YPG, μέρος της SDF, δήλωσε στο Reuters ότι το πέμπτο και τελευταίο στάδιο της επίθεσης θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
«Το SDF θα ανακοινώσει αύριο την ημερομηνία έναρξης του πέμπτου σταδίου της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Ράκα, η οποία θα περιλαμβάνει επίθεση στην πόλη», ανέφερε το SDF σε δήλωση.
Την περασμένη εβδομάδα το SDF προχώρησε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την άκρη της πόλης, αφού σταδιακά περικύκλωσε τη Ράκα σε μία επιχείρηση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο.
Τη Δευτέρα κατέλαβε μερικά από τα τελευταία χωριά στα δυτικά της πόλης, που βρίσκονται στον ποταμό Ευφράτη, περίπου 90 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Συμμαχικών Παρατηρητηρίων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Συρίας.
«Το SDF θα εισέλθει στην πόλη και θα αρχίσει να επιτίθεται απευθείας στην Ράκα», δήλωσε στο Reuters ο Ιμπραχήμ Ιμπραχήμ, επικεφαλής του κέντρου μέσων μαζικής ενημέρωσης του κορεατικού κουρδικού κόμματος PYD στην Ευρώπη. Το PYD είναι το πολιτικό σκέλος του YPG.
Η επίθεση στην Ράκα θα συσσωρεύσει περισσότερη πίεση στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους, που είναι αντιμέτωπο με την ήττα στην ιρακινή πόλη Μοσούλη και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε άλλες περιοχές της Συρία, όπως το Ντέιρ Αλ Ζορ, που αποτελεί το τελευταίο σημαντικό προπύργιο του ISIS.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.